Краставиците не трябва да се съхраняват в найлонови пликове | ||||||
| ||||||
Тя обясни, че за оптимална температура за съхранение на краставиците се смята 12-14 градуса по Целзий. "Поради високото си съдържание на влага, краставиците са доста капризни към различните методи за съхранение. Оптималната температура за съхранение на краставици се счита за 12-14 градуса по Целзий, далеч от други зеленчуци, които ускоряват тяхното узряване, по-специално домати. На стайна температура краставиците се съхраняват само 1-2 дни, но в хладилник, особено в найлонов плик, бързо започват да гният", заяви експертът. Тимощенко отбеляза, че близостта на краставиците до плодове като домати, пъпеши, ябълки, киви, круши, праскови и чушки може да бъде пагубна за тях поради отделянето на етилен, който ускорява узряването. "Не е желателно да оставяте краставици с повредена повърхност за дългосрочно съхранение, тъй като това ще ускори тяхното разваляне. Краставиците се съхраняват добре в хартиени пликове, в херметически затворени контейнери или индивидуално опаковани в стреч фолио", обясни гастроентерологът, цитирана от vesti.bg. |