Опашки от турски граждани на „Капитан Андреево"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:08 / 02.01.2007Коментари ()2429
Заради неизрядни документи за пътуване, турски граждани са образували дълга опашка на ГКПП „Капитан Андреево", посока влизане в България, съобщиха от МВР.

От 1 януари всички турски граждани трябва да преминават с визи през България, като страна - пълноправен член на Европейския съюз. Чакащите на пункта в момента са около 700 превозни средства. С транзитни визи гражданите могат да се снабдят от която и да е българска консулска служба зад граница.

От МВР заявиха, че законите ще бъдат спазвани и през България няма да бъдат пропуснати чуждестранни граждани с нередовни документи. Турската страна е била уведомена за новия регламент за преминаване още преди около шест месеца, допълват от вътрешното министерство.

Във връзка с възникналите затруднения от Министерството на външните работи съобщават, че в процеса на синхронизация на визовото си законодателство с това на Европейския съюз, България е поела задължението да промени визовите си отношения с Турция, в частност - спиране на издаването на държавни таксови марки, които са играли ролята на транзитни визи, по границите на страната, както и от дипломатическите и консулските представителства от 1 януари 2007 г.

Българската страна предприема конструктивни мерки за решаване на възникналия проблем на ГКПП Капитан Андреево, като генералното консулство на България в Одрин ще работи на 2 януари извънредно и ще издава визи на лицата, които предварително не са се снабдили с такива. Информацията е на News.bg.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Opashki-ot-turski-grazhdani-na-Kapitan-Andreevo-22358
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.