Пловдивчанка поиска от съда мъжко име
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:15 / 08.01.2007Коментари ()2347
Необичайно дело за промяна на името на млада пловдивчанка заради разлика между природните дадености и вътрешното усещане за принадлежност към един от половете тръгна в пловдивския съд. В молбата си Магдалена Илиева признава, че дълго е отлагала съдбовната стъпка, но развиващата се толерантност в българското общество и приемането на обратните, като различни, но равноправни, я подтикнало да сложи точка на житейската си дилема. Трансформацията на Магдалена в Магдалин е сензационна, тъй като обичайната практика е мъже да искат смяна на пола, признаха пловдивските магистрати. За съда в Града на тепетата това е първото подобно дело.

Магдалена започнала да се оглежда изпитателно в огледалото още в детството си, когато близките й подарявали кукли, а тя искала футболна топка. Панделките били най-омразното нещо на малкото момиче. Вместо цигулка и балет младата дама предпочела тренировките по борба и бокс. Тогава постепенно започнала да разбира, че мъжът в нея е затворен в черупката на женското тяло. Най-трудните години за младата пловдивчанка бил периодът на пубертета. Хормоните и вътрешното усещане не й давали спокойствие, а негативното обществено отношение към хората с транссексуална ориентация я карало да чувства неудобство от половата си принадлежност към света на жените.

С годините Магдалена започнала да преодолява душевните си терзания, като все по-често в контактите се проявявала като мъж. С мъжко име се представяла и при нови запознанства. Младата дама все повече влизала в новата роля, поощрена от промяната в нагласите на обществото. В отношенията си с жените, които предпочитали нейните ласки, Магдалена се убеждавала, че мъжът в нея е по-силното начало.

Съдът не може да се произнесе за промяната на пола, преди да е извършена хирургическа намеса за това, смятат от прокуратурата. На Магдалена трябвало първо да й порасне "онова нещо", за да се приеме, че са настъпили важни обстоятелства, налагащи промяна и на името. Така е и според закона за гражданската регистрация.

Магдалена Илиева също иска колкото е възможно по-бързо да се подложи на хирургическа намеса, която да оправи природната несправедливост. За да убеди магистратите, сега тя/той/ се налага да се подложи допълнително на изследване за полова идентичност. Освен това психолози и психиатри ще трябва да дадат експертно становище дали пловдивчанката възприема правилно собственото си самоопределение като мъж и дали съзнава напълно последствията. Информацията е на вестник "Монитор".


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Plovdivchanka-poiska-ot-suda-muzhko-ime-22510
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.