Кметът на Пловдив ще участва в сдружение за строеж на тунел ''Троян-Карлово''
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:25 / 09.10.2004Коментари ()1657
©
Сдружението за изграждане на тунел “Троян – Карлово” по решение на Управителния си съвет предложи на д-р Чомаков и той прие като кмет на Пловдив да сподели целите на Сдружението и да работи за реализирането им. Като свой мотив за участие д-р Чомаков определи: “Стратегическата важност за България от изграждането на такова пътнокомуникационно съоръжение”, съобщи пресслужбата на община Пловдив.
Основната цел на Сдружението е да подпомага строителството на тунела като важен елемент от европейските транспортни коридори, свързващи Дунав и Бяло море.
Д-р Чомаков и Желязко Домусчиев са сред инициаторите за възраждане на проекта, възникнал още в първата половина на миналия век. През 1938 г. е създаден “Акционен комитет за свързване с жп-линия Свищов-Левски-Ловеч-Троян-Карлово-Пловдив”.
Строежът на тунел “Троян-Карлово” е включен в “Националния план за регионално развитие за периода 2000-2006 г.”, приет с постановление на Министерски съвет през 1999 г. и актуализиран през 2001г. благодарение усилията на Сдружението.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Kmetut-na-Plovdiv-shte-uchastva-v-sdruzhenie-za-stroezh-na-tunel-Troyan-Karlovo-2259
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.