Официално: Бетонният мост в Пловдив има ново име
Автор: Диана Бикова 13:11 / 12.09.2024Коментари ()9404
© Plovdiv24.bg
Неочакван тежък дебат предизвика предложението на "Браво, Пловдив" за именуване на Бетонния мост с името "Тодор Александров". Вносителите обявиха, че във времето за обществено обсъждане са получили много други предложения, но не ги приемат и държат името да е както са посочили, предава Plovdiv24.bg.

Адвокатът любител историк специалист по македонските въпроси Станислав Станев в пространно 5-минутно експозе разказа какви са заслугите на Тодор Александров в освободителните борби. 

Съветникът Слави Георгиев припомни, че всички улици между "Кукленско шосе" и бул. "Македония" носят имена на македонски дейци, а в памет на Тодор Александров има наречена улица и паметник. "Не се чувствам убеден защо още една локация ще бъде на негово име. Отиваме към фетишизиране" - каза той.

По думите му, обединяващото нещо в бежанския квартал, създаден от тракийци и македонци, е Бяло море и, тъй като през район "Южен" минава най-краткият път от Тракия до Беломорието, смята, че мостът трябва да се казва "Бяло море".

Предложението на Георгиев не беше прието, но постави началото на продължителен дебат, в който се оказа, че никой не оспорва заслугите на Тодор Александров, но половината от изказващите се намират, че не е сега времето за именуването на съоръжение, което в момента дори не съществува. 

"Ще бъде тъжно точно по този въпрос да се разделим. Обидно е за този човек, който е дал живота си за майка България. Ако не можем да съберем гласове да го гласуваме, по-добре изобщо да не го гласуваме. Това е срам. Ще бъде пълен срам за пловдивския общинския съвет" - заяви Славчо Атанасов.

Наложи се председателят Атанас Узунов да даде 5-минутна почивка, за да се уточнят позициите на групите. В крайна сметка Бетонният мост да се казва мост "Тодор Александров" от 1 октомври 2024 г. бе прието с 41 гласа "за", нито един "против" и 4 "въздържал се".



Още по темата: общо новини по темата: 3
12.09.2024 »
10.08.2024 »
11.07.2024 »

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Oficialno-Betonniyat-most-v-Plovdiv-ima-novo-ime-2260698
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.