Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Автор: Георги Кирилов 14:43 / 15.09.2024Коментари ()4860
© Plovdiv24.bg
На заседание преди около седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изтъкна, че успешните кметове на партията ще са водачи на листите, а защо не и министри след това.

В медиите се споменаваха имената на градоначалниците на Бургас, Стара Загора и Велико Търново. Името на пловдивския кмет Костадин Димитров не бе сред спряганите.

Трябва ли обаче градоначалникът да поведе листата в града? На местните избори през 2023 г. Костадин Димитров победи с 37 041 гласа. Резултат по-висок от този на листата за общински съветници на ГЕРБ. Привличането на периферия и наличието на личен вот в този резултат е безспорно.

Очертава се тези избори да са едни от най-важните за партията. От година Димитров освен кмет на втория по големина град в България, е и лидер на партията. Нерядко предишните лидери на ГЕРБ в града повеждаха листата във важни или тежки избори. Иван Тотев многократно бе 2-ри след лидерът Бойко Борисов, а през 2009 г. бе и водач на листата. През 2009-та година ГЕРБ постигна най-високия си резултат в града под тепетата, близо 90 000 гласа.

При 7-мите предсрочни избори моментът е именно такъв. Нужно е поемане на отговорност, както пред партийното ядро, така и пред пловдивчани. Всеки ден слушаме обещания за града. Околовръстен път и средства за стадион "Марица" са само последните от много. Кметът на Пловдив трябва да покаже лидерство и ясно да заяви: "Аз съм силен кмет, поемам ангажименти и се боря те да бъдат изпълнени!“.

Иначе остава тривиалното. Лесно е партия като ГЕРБ да те направи кмет. Как обаче един кмет, станал такъв на голям град с партията зад гърба си, може да покаже, че заслужава мястото и гласуваното му доверие? Именно като понесе отговорност и поведе партийните редици на национални избори, особено когато е Областен координатор на тази партия. За политическата криза в България има много причини, но със сигурност една от тях е криенето и бягането от лидерска отговорност.

Поредна листа от софийски пришълци няма да донесе нищо добро за ГЕРБ в Пловдив. Отговорността за това отново би била в полето на лидерските умения на Костадин Димитров.

Така, че на въпросът: Трябва ли Костадин Димитров да поведе листата в града? Отговорът е: Категорично Да!

И е добре да го обяви скоро!


Още по темата: общо новини по темата: 226
19.09.2024 »
19.09.2024 »
19.09.2024 »
19.09.2024 »
18.09.2024 »
18.09.2024 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница

Още новини от Аналитични новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/analizi/Tryabva-li-kmetut-Kostadin-Dimitrov-da-povede-listata-na-GERB-v-Plovdiv-2264125
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.