Има кухненски уреди, в които се крият повече бактерии, отколкото предполагате
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:26 / 16.09.2024Коментари ()3891
©
Всеки кухненски уред е създаден, за да улесни приготвянето на храната ни. Но също така, изисква и поддръжка, и редовно почистване, за да бъде най-хигиеничен. Оказва се, че макар и да е един от най-лесните за използване уреди, микровълновата е и един от най-мръсните. Дори вероятно повече, отколкото предполагаме.

Учените обаче го доказват в ново проучване. За целта изследователите са взели проби върху тампони от 30 микровълнови печки от домове, офиси и дори лаборатории, като са открили 747 различни вида бактерии. Сред тях са и стафилококите, които могат да доведат до инфекции.

Предвид този извод, сигурно се питаме защо топлината не убива бактериите в микровълновата. Причината е, че уредът не загрява равномерно и с една и съща температура. Но микроорганизмите всъщност могат да попадат в микровълновата чрез храната, която поставяме вътре, за да претоплим. Пръските от чинията ни полепват по стените и когато не са изложени на достатъчно топлина, бактериите оцеляват по-дълго.

Съдържанието на вода в храната ни обаче също е от значение. Колкото по-суха е храната, толкова по-малка е вероятността да се нагрее от микровълновата енергия. Дори в зърната на пуканките, например, има малко вода - без нея те няма как да се изпукат.

Полезно е да знаем също, че колкото по-засъхнали и втвърдени стават частиците храна, полепнали по микровълновата, толкова по-трудно става да се отървем от бактериите.

Добрата новина е, че замърсеният уред е малко вероятно да прехвърли бактерии върху храната ни. Но това е така, в случай че го използваме правилно и не хвърляме директно върху въртящата чиния парче пица например.

Млякото, супи и други готвени ястия, които съдържат повече вода и сосове, всъщност са най-благоприятни за развитието на микроорганизми в микровълновата.

За да избегнем това, е най-добре да покриваме храната, която претопляме, и да почистваме уреда достатъчно често. И не става въпрос само за веднъж седмично. Пръските е нужно да бъдат почистени веднага, с топла сапунена вода и после изплакнати с чиста вода.

След това, като допълнителна стъпка, можем да използваме и антибактериален почистващ препарат, но в най-честите случаи и антимикробен препарат е достатъчен, пише Delish, цитирани от lifestyle.bg.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Ima-kuhnenski-uredi-v-koito-se-kriyat-poveche-bakterii-otkolkoto-predpolagate-2265254
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.