Погрешно е да поставяте новите гуми на предните колела на колата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:48 / 17.09.2024Коментари ()6932
©
Много шофьори смятат, че новият чифт гуми трябва да се постави на предните колела на колата, но това е напълно погрешно.

Автомобилните експерти казват, че новите гуми или тези в най-новото състояние винаги трябва да се монтират отзад на автомобила, а не отпред.

Тези насоки обхващат автомобили с предно, задно задвижване, както задвижване на четирите колела.

Масово шофьорите са на мнение, че когато сменят само две износени гуми на автомобила, новите трябва да се сложат на предния мост, който обикновено е задвижващ. Експертите смятат, че това е напълно погрешно. Казват, че когато трябва да сменим износените предни гуми, никога не трябва да поставяме новите гуми на предната ос.

"Поставянето на най-новите и здрави гуми отзад свежда до минимум шанса от плъзгания при презавиване, които могат да се окажат смъртоносни при мокър път“, казва Брайън Портеус за автомобилното издание Auto Express.

Ако имате нови гуми отпред на автомобила си, а износените с по-малък протектор останат отзад, това може да доведе до "аквапланинг“ на задните. Ако задната част на вашия автомобил загуби сцепление, това е много опасна ситуация и изключително трудна за контролиране. Вероятно това ще доведе до презавиване, което е много трудно да се коригира и превозното средство може да започне да се плъзга. Това би било почти невъзможно за всеки шофьор да контролира и потенциално може да доведе до завъртане и катастрофа на превозното средство.

Ако новите гуми са монтирани в задната част на превозното средство и имаме налице мокри условия на пътя, превозното средство вероятно ще продължи по права линия, дори ако се опитвате да завиете надясно или наляво. Така ситуацията би била по-лесна за контролиране и след като намалят газта и леко натиснат спирачката, повечето шофьори ще си възвърнат контрола над автомобила.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Pogreshno-e-da-postavyate-novite-gumi-na-prednite-kolela-na-kolata-2266195
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.