Главата на Савина Петкова замина, а на Иван Стоянов кога?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:41 / 17.09.2024Коментари ()5920
©
Първото признание за управленски провал в секторна политика в мандата на кмета Костадин Димитров - дойде. Транспортът в града е провал и заместник-кметът Савина Петкова си замина. Реакцията на кмета бе присъщата вече за него "неопределеност“. 

Изчерпа се с едно: 

"Савина сама подаде оставка. Очаквайте от нас добри резултати“. Дали ще ги дочакаме, както дочакахме бул. "Кукленско шосе“, започнат още в мандата на Иван Тотев? Скоростта на "добрите резултати“ в Пловдив прилича на стоп кадър.

Проблемите с градския транспорт не само че не се решават, а се задълбочават. Иначе Савина умело влизаше в тона на кмета във витиеватост по темата транспорт. "Ще наложим санкции“, някога. "Даваме срок от 2 месеца да бъдат оправени климатиците в автобусите“. Срок, случайно съвпадащ с края на лятото.

Така и не се разбра визията на кмета и заместника му за създадената общинска фирма за градски транспорт "Екобус“. Която междувременно продължава да харчи пари от общинския бюджет, основно за заплати на чиновници.

И ако смяната на заместник-кмет е признание за провал в дадена политика, какво трябва да се случи в сектор "Екология“? Пловдив никога не е бил в по-занемарено състояние. Преливащи кофи, сметища, наричани незнайно защо от кмета – "депа“. Мърлява главна улица с пълни кошове. Превърната в депо за биологични хранителни отпадъци т.н. "Малка главна“. Зеленясало езеро в "Цар-Симеоновата градина“. Всичко това в град, претендиращ да бъде Европейска столица на културата.

В началото на мандата Костадин Димитров заяви: "Ще извършим анализ и ще преценим дали е целесъобразно обединението на ОП "Чистота“ с ОП "Градини и паркове““. Анализът още го чакаме, а мина година. Никой не знае името на анонимния директор на ОП "Чистота“. На фона на нея, достолепният Радо Кошински бе великан. С редовни брифинги, медийни акции и показна решителност.

Анонимността управлява Пловдив в момента. Пишещият материала, с цялото самочувствие на човек, познаващ общинските дела, не може в момента да се сети името на директора на ОП "Градини и паркове“. Обзалагам се, че и вие не можете. А как изглежда, е въпрос от висшата математика. Но дори и това не е най-важното. А това, че пореден изгубен мандат би бил пагубен за града ни.

Сектор "Екология“ се превърща в критично слабо място в управлението на Костадин Димитров. Безидейност и плахост, граничеща със страхливост. Която, между другото, лъха от най-високите етажи на управление. Ресорният заместник-кмет Иван Стоянов няма никаква готовност да каже как ще се справи с ресора, готов ли е градът с бюджета за следващата година? Още чакаме резултатите от работната група за "новата методика“. 

Тя е спасителен пояс на общината да измъкне повече пари от пловдивчани, без да увеличи пряко налозите. А ако няма нова методика? ГЕРБ вече депозира законопроект, който днес се гледа на първо четене в парламента за ново отлагане на методиката. Кметът или заместникът му Иван Стоянов ще кажат ли дали е готова общината за този вариант? А това пряко касае размерът на данъците за следващата година.

Двата стълба, които правят управлението на един град значимо, са чистотата и нивото на обществения транспорт. Оценката за транспорта вече е дадена с оставката на Савина Петкова. Оценката за чистотата и поддържане на зелените площи също вече е дадена от пловдивчани. Да, тя не събира лайкове, като от снимки на домашни любимци, но се вижда в неизтритите коментари към публикациите.


Още новини от Аналитични новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/analizi/Glavata-na-Savina-Petkova-zamina-a-na-Ivan-Stoyanov-koga-2266503
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.