Най-сигурният начин да съхраним билки за зимата | ||||||
| ||||||
Съществуват редица начини, чрез които да съхраним всякакъв вид билки - от по-твърдите тип розмарин и мащерка до крехките листа на босилека и кориандъра. Ако разполагаме с място, бихме могли и да отглеждаме някои от тях като мента и магданоз в саксия на прозореца. Сушене Това е най-сигурният начин да съхраним билки за зимата. След като сме набрали и почистили стръковете, ги събираме на сноп и ги връзваме с "главата надолу" на хладно, тъмно и проветриво място. За да ги предпазим от прах, можем да ги вържем в хартиен плик, на който сме направили дупчици за проветрение. Ако имаме уред за сушене на плодове и зеленчуци, бихме могли да ускорим процеса, като изсушим и билките си там. Замразяване Вкусът на замразените билки е най-близък до този на свежите, затова предпочитаме този метод на съхранение. Можем да замразим измитите и нарязани на ситно билки по няколко начина - във формички за лед, където допълваме с вода (след това директно пускаме кубчето в сосове или супи); във формички за лед, но със зехтин (кубчето е готово за запържване); "сухо" замразяване в пликчета за фризер. Ароматно олио Избираме предпочитаното от нас растително масло - в повечето случаи зехтин, след което накисваме в него напълно сухите билки, които сме избрали. Най-добре да направим малко количество от тази маслена инфузия, за да не рискуваме да се развали. Ароматното олио е подходящо за овкусяване на салати, както и за готвене, пишат Popular Science, цитирани от lifestyle.bg. |