Компания от ОАЕ ще придобие корпорацията, част от която е мобилен оператор, опериращ и в България
©
Европейският съюз разреши днес придобиването на чешкия телекомуникационен оператор "Пи Пи Еф Телеком Груп" (PPF Telecom Group), част от инвестиционна и финансова група "Пи Пи Еф груп" (PPF Group), от "Емирейтс телекомюникейшън груп къмпани" (Emirates Telecommunication Group Company, позната като "e&") от Обединените арабски емирства (ОАЕ), предаде Франс прес, цитиранни от Българската телеграфна агенция.

Европейската комисия беше уведомена за придобиването на 26 април и започна разследване на сделката на 10 юни.

ЕК проучи дали придобиването може да бъде осъществено чрез държавна помощ. След приключване на разследването Еврокомисията счете, че помощта, от която "e&" се е възползвала под формата на заеми, субсидии и неограничени гаранции от странна на ОАЕ, не е изкривила процеса на придобиване.

През последните години ЕС прие нови законодателни инструменти за противодействие на нелоялните практики от страна на чуждестранни компании.

Текст, който влезе в сила в средата на 2023 г., има за цел да попречи на корпорациите, получаващи субсидии от съответните правителства, да нарушават конкуренцията в ЕС. 

Законодателството дава възможност да бъдат поставени под наблюдение операции по сливане и придобиване на стойност над 500 милиона евро, както и покани за участие в търгове на стойност над 250 милиона евро.

Използвайки този инструмент, през май Брюксел принуди две китайски компании да се оттеглят от поканата за търг за фотоволтаичен парк в Румъния.

Разследването, приключило днес, беше първото, свързано с дейности по придобиване по новия законодателен инструмент.

"Пи Пи Еф груп" е международна инвестиционна група, основана в Чехия през 1991 г. Тя инвестира в различни сектори, включително банкови и финансови услуги, телекомуникации, медии, биотехнологии и др.

Групата работи в 25 страни в Европа, Северна Америка, Азия и Африка.

През 2018 г. чешката корпорация придоби активите на норвежкия телеком "Теленор" (Telenor) в България, Унгария, Черна гора и Сърбия. През 2022 г. "Теленор България" бе преименуван на "Йеттел". "Пи Пи Еф Телеком Груп" е собственик също и на компанията за телекомуникационно оборудване "Сетин" (CETIN).


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Kompaniya-ot-OAE-shte-pridobie-korporaciyata-chast-ot-koyato-e-mobilen-operator-operirasht-i-v-Bulgariya-2275184
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.