РИОСВ влезе в горелия завод до Пловдив
©
Екип на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) за втори пореден ден проверява предприятието за производство на целулоза и крафт хартия в гр. Стамболийски. След като на 24 септември сутринта в зоната на хартиената машина възникна пожар, в близост до завода на улица "Г. С. Раковски“ (на служебния паркинг на общината) беше разположена мобилна измервателна станция за качеството на атмосферния въздух (МАС) на Изпълнителната агенция по околна среда. Тя ще остане там, докогато е необходимо, но най-малко в продължение на три денонощия.

Сигналите към екоинспекцията от жителите на града обаче не спряха и в началото на днешния ден, въпреки, че огънят беше своевременно овладян час след избухването му. В тях има информация за силни задушливи миризми, усетени от хората след 22 часа на 24 септември. Ето защо на следващата сутрин е осъществен незабавен повторен контрол на завода.

Експертите на РИОСВ – Пловдив са установили, че предприятието се намира в авариен режим. При възникналата извънредна ситуация (пожар на хартиена машина) в предприятието са предприети действия по поетапно безопасно спиране на останалите съоръжения и не се извършва производствена дейност. Вечерта на 24 септември около 22 часа е започнало обезопасяване на стрипер колоната – продухване на остатъчните газове и отвеждането им за изгаряне, както и дрениране на системите. 

Изваряването на целулозата по сулфатния метод води до отделянето на специфичните за този метод лошо миришещи газове. Некондензиралите лошо миришещи газове постъпват в атмосферата. Те са с много нисък праг на усещане и дори при ниски концентрации на миришещото вещество се усеща миризма с граници на разпространение на работната площадка и в населеното място.

Възникналата извънредна ситуация е довела до принудително спиране на производство в предприятието, като при поетапното спиране на отделните съоръжения и инсталации е възможно изпускане на отпадъчни газове с характерна специфична миризми, усетена в населеното място от жителите на града.

Води се полицейско разследване за причините за възникналия пожар и достъпът до инсталациите е ограничен. Към момента на днешната проверка не се усещат неприятни миризми в населеното място.

РИОСВ – Пловдив ще оповести резултатите от оценката и анализа на данните от извършвания мониторинг качеството на атмосферния въздух с МАС в града след получаване на официалните резултати в инспекцията.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/RIOSV-vleze-v-goreliya-zavod-do-Plovdiv-2275864
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.