Да остане ли Костадин Димитров кмет на Пловдив, или да ходи в парламента?
Автор: Любомир Минчев 16:45 / 26.09.2024Коментари ()4339
©
Когато един кмет е в кандидатдепутатска листа, логичен е въпросът какво търси там? Бойко Борисов, автор на идеята, обясни нестандартния ход с търсене на мажоритарен вот – хората, които са избрали кмета и държат на него, вероятно ще подкрепят и листата, където е той.

Резултатите ще покажат колко ефективно е това упражнение, с което кметовете трябва да получат вот на доверие с добавена стойност за ГЕРБ.

Ясно е, че кметовете на Бургас, Стара Загора и Смолян – водачи на листи, няма да отидат в парламента и ще отстъпят мястото си на следващия. Те само щели да са локомотивите, които теглят народната любов и я трансформират в партийна.

По-различно е положението с пловдивския кмет Костадин Димитров. Той не може да мине за успешен кмет на Борисов след по-малко от година мандат. Напротив – годината се източи в безвремие. В анкета на Plovdiv24.bg 36% от читателите пишат на кмета двойка, а 24% - тройка. Това е 60% неодобрение за управлението на Костадин Димитров. Излиза, че от локомотив, събрал на местните избори 32 000 гласа в първи тур, Димитров се е превърнал в третокласен вагон.

Тогава защо кметът е подгласник на Борисов в пловдивската листа. Какво се очаква от него при 60% неодобрение? Каква е целта на Борисов с кмет, който не е афиширан от него като успешен?

Костадин Димитров е сигурен депутат. Дали ще освободи мястото си е решение на Борисов. Партийният лидер има две възможности – при много висок резултат на ГЕРБ в града – 23 287 гласа през юни тази година, да обяви, че Димитров е получил вот на доверие и остава кмет. При слаб резултат да освободи града от него и да го направи дори министър – на спорта, например, където Димитров е експерт.

Ако не съществува тази възможност – нови местни избори в Пловдив, няма никакъв смисъл от включването на Димитров в листите. Той е градски лидер на ГЕРБ и задачите му по време на избори са ясни и без да е кмет.

Самият Димитров обяснява, че е в листите, за да е гарант на проектите, които трябва да се случат в Пловдив. Никакъв гарант не може да бъде, ако ГЕРБ не управлява.  

Борисов признава грешката си и прави от Димитров депутат – елегантно измъкване и за самия кмет: "Партията има нужда от мен в парламента и правителството“.

Борисов не прави нищо и Димитров остава кмет на Пловдив.Това е вероятната развръзка. И след три години ГЕРБ губи изборите в града – също възможна развръзка.

Смисълът от едно второ място в листата на мажоритарно избран кмет, е да вдъхнови избирателите със своята смелост, отговорност и визионерство. Ако се крие зад гърба на Борисов, най-добре да седне на депутатската банка.


Още новини от Аналитични новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/analizi/Da-ostane-li-Kostadin-Dimitrov-kmet-na-Plovdiv-ili-da-hodi-v-parlamenta-2277131
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.