"Суперхраната", която дори бори раковите клетки и не само | ||||||
| ||||||
Броколите съдържат високи нива на витамин C, който е мощен антиоксидант, и витамин K, необходим за здравето на костите. Те също така предлагат фолиева киселина и различни минерали, включително желязо и калий Съдържанието на фибри в броколите помага за правилното функциониране на храносмилателната система, което е важно за превенцията на запек и поддържането на здравословно тегло Сулфорафанът, който се намира в броколите, е известен със своите противоракови свойства, подпомагащи защитата на клетките от увреждания. Броколите могат да помогнат за намаляване на холестерола и кръвното налягане, което е важно за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания . Бърза рецепта за приготвяне на Броколи Необходими продукти: – 300 г броколи – 2 с.л. зехтин – 2 скилидки чесън (смачкани) – Сол и черен пипер на вкус – Лимонов сок (по желание) Начин на приготвяне: Загрейте вода в голяма тенджера и добавете малко сол. Сложете броколите в кипящата вода за 2-3 минути, след което ги изцедете и веднага поставете в ледена вода, за да запазите цвета и хрупкавостта. В тиган загрейте зехтина и добавете смачкания чесън. Гответе на средна температура, докато чесънът стане златист. Добавете броколите в тигана и гответе още 5 минути, като подправите със сол и черен пипер. Ако желаете, добавете лимонов сок преди сервиране. |