Шулева потвърди, че фирма ''Елмет'' е получила лиценз от сегашното правителство
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:49 / 10.10.2004Коментари ()1452
©
На брифинг днес вицепремиерът Лидия Шулева потвърди казаното вчера от Иван Костов в Смолян и тази сутрин от бившия шеф на ННС ген. Атанас Атанасов в предаване на БТВ, че фирмата "Елмет", посочена в доклада на ЦРУ като доставчик на оръжие за Ирак по време на ембаргото, е получила лиценз от сегашното правителство.
На 19 юли 2003 година на фирмата “Елмет инженеринг” е издаден едногодишен лиценз за търговия с оръжие, но това става след резолюция 1483 на Съвета за сигурност на ООН от 22 май 2003 година, с което на практика оръжейното ембарго за Ирак е отменено, заяви вицепремиерът.
По повод подозрението, изказано от ген. Атанасов, че Шулева като член тогава на борда на директорите на фирма “ЗИД” (акционер в “Елмет инженеринг”), може би има нещо общо с издадения лиценз, вицепремиерът заяви: "За времето 1997-2000 година, когато съм била член трябва да отбележа, че това е било поради простия факт, че тогава бях изпълнителен директор на “Албена-инвест” холдинг, който беше акционер в още 25 дружества с дялове, придобити по линия на масовата приватизация. Това съвпадение в членство в борд на директорите е неуместно да се коментира в какъвто и да е контекст."
Другите две фирми, фигуриращи в списъка на ЦРУ - “Джеф” и “Сара – М” не притежават лицензи за търговия с оръжие, в момента се проверява дали изобщо са подавали молби за подобно разрешение, каза още Шулева.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Shuleva-potvurdi-che-firma-Elmet-e-poluchila-licenz-ot-segashnoto-pravitelstvo-2283
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.