Далаверите на диригента и ортаците му: Нанесени са щети за страшно много пари
©
Левон Манукян
Директорът на театъра в Смолян Румен Бечев е с наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 15 000 лева, съобщи на брифинг заместник-окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Бечев е арестуван и дава обяснения пред разследващ полицай във връзка с досъдебно производство, свързано с разходване по неправомерен начин на държавни средства в театрите в Разград и Смолян. Като обвиняеми досега са привлечени още пет лица. Наказанието за длъжностно присвояване се наказва с лишаване от свобода от 10 до 20 години. 

Установено е, че над 80 лица са били назначени на работа с фиктивни договори в двата театъра. След претърсвания са иззети около 250 000 лева.

Част от лицата съдействат на разследването. Двама от обвиняемите са с мярка парична гаранция, като по-малката вече е платена, а другата (на Манукян) се обжалва в съда. 

До разкриването на случая се е стигнало след подаване на сигнал от един от замесените в предаването на парите, каза директорът на ОДМВР Георги Машонов. Веднага е сигнализирана прокуратурата и е организирано спешна специализирана полицейска операция с белязаните пари. Първите са двама са задържани при предаването на парите, на следващия ден са арестувани Манукян и Писков. 

Обвинението касае периода август и септември до 25 септември. В двата театъра фиктивно са били назначени по 41 човека. Размерът на заплатите в Разград на допълнителните работници е 2 пъти по-голям от заплатите на хората, които работят в театъра. Получавали са около 900-1100 лв, след идването на Манукян заплатите скачат с няколкостотин лева, а новоназначените се разписвали срещу 2800-3000 лв. и допълнително получавали по 25 000 лв. В Смолян допълнителните пари били около 14 000 лв. на човек. 

Фиктивните служители условни били наемани с цел да бъдат промоутъри и да презентират и рекламират дейността на театъра пред обществото. Те обаче нямат нищо общо със сферата на изкуството - предимно са със средно образование, а  трудовата им ангажираност е разнообразна – барман, строителни работници, елтехници, общи работници. Всички са от различни населени места. 

Парите са присвоени в полза на фиктивните работници, но доста от средствата са похарчени. Въпрос на разследване е къде свършва паричният поток, коментира прокурор Гавраилов. 

До момента не са установени доказателства за подобни престъпни действия в пловдивски културни институти. Изяснява се дали в случая има замесен служител от Министерството на културата. Министърът на културата оказва пълно съдействие на разследващите, с предоставяне на документация. 

Подробности - във видеото!



Още по темата: общо новини по темата: 13
03.10.2024 Христо Мутафчиев: Бях в шок
03.10.2024 Премиерът разпореди проверка във връзка със сигнали за злоупотреби в театри
03.10.2024 Тони Димитрова с емоционален пост за Левон Манукян
03.10.2024 Извънреден брифинг в Пловдив на прокуратурата
02.10.2024 Арестуваха и директора на Смолянския театър, полицаи го разпитват в Пловдив
02.10.2024 Аферата с диригента: Установиха още далавери!
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Dalaverite-na-dirigenta-i-ortacite-mu-Naneseni-sa-shteti-za-strashno-mnogo-pari-2285019
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.