Земеделци излизат на улицата на протест
© Plovdiv24.bg
Архив
Протестна готовност обявиха браншови организации в земеделието заради неизплатените средства по украинската помощ. Към протестите на зърнопроизводителите, овцевъдите и биопроизводителите се присъедини и Камарата на производителите на плодове и зеленчуци. Те ще имат среща в земеделското министерство в понеделник.

Държавата дължи на земеделските производители 300 млн. лв. за втория транш от подпомагането, което беше договорено през февруари. Срокът за изплащане изтече на 30 септември, след което земеделците обявиха готовност за протести. Неофициална информация гласи, че финансовото министерство обмисля разпределено изплащане на средствата на два етапа – 200 млн. лв. до 15 октомври и останалата сума до края на ноември.

В Русенско от бранша също недоволстват заради неспазения срок за изплащане на средствата - 30 септември. Всички земеделци са заложили в сметките си получаването на тези пари, за да осъществят есенните си дейности. Те споделят, че сушата е нанесла много сериозни щети, а добивите са критично ниски, особено при царевицата. Така реално нямат постъпления, за да продължат работа. Ако не се постигне споразумение утре, хората се заканват, че може да се стигне и до блокиране на граници.

Според Милен Коев, председател на районния съюз на фермерите "Дунавско зърно", за бранша е много важно да има разбиране от властта и да се постигне договореност, предава NOVA.


Още по темата: общо новини по темата: 67
02.10.2024 Експерт по сигурността: Властите в Киев са благодарни, че българското правителство не пречи активно на военната помощ
02.10.2024 България и Украйна подписват споразумение
29.09.2024 Проф. Витанов за края на войната в Украйна: Това ще бъде решено на една салфетка
23.09.2024 България попадна в "черен" списък на Русия
19.09.2024 Пак искаме спиране на вноса на яйца
13.09.2024 Военният министър: Имаме излишни свръхзапаси, които предоставяме на Украйна
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница

Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Zemedelci-izlizat-na-ulicata-na-protest-2288456
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.