1200 жители на Пловдивска област не повярваха в конспиративните теории
Автор: Диана Бикова 18:24 / 12.10.2024Коментари ()2750
©
1200 жители на Пловдивска област са ваксинирани срещу ковид от старта на новата кампания на 9 септември до сега, съобщи на брифинг д-р Милена Панайотова, директор на дирекция "Противоепидемичен контрол" в РЗИ - Пловдив, предава Plovdiv24.bg

"Ваксината е безплатната за гражданите. Осигурява се на всички лични лекари, които я поставят. Имунизационният кабинет в РЗИ работи всеки работен ден от 9 до 16 ч. и за трета поредна събота сега ще работи от 9 до 14 ч." - обясни д-р Панайотова. 

Мобилен екип извършва посещения в домове и ваксинация на трудноподвижни граждани, които не могат да посетят кабинета в РЗИ. 

В здравната инспекция безплатно се поставя и противогрипна ваксина. Съгласно националната програма за профилактика, ваксината за гражданите над 65 години е безплатна, а всички останали трябва да си я закупят предварително.

Ваксини против грип и против ковид се поставят и от личните лекари.

Предвижда се изнесен имунизационен кабинет в район "Източен". Най-вероятно той ще започне работа от началото на ноември. Към момента не е уточнено дали въпросният имунизационен кабинет ще бъде в ДКЦ-то или ще се използва оборудваният автомобил на РЗИ. 

Препоръчителният период за поставяне на противогрипна ваксина е края на октомври или началото на ноември и тъй като пикът е през януари организмът ще има достатъчно време да изгради имунитет, коментира д-р Панайотова. 

РЗИ регистрира завишение на случаите на ковид, като до вчера са били 76 броя, а за целия септември за цялата Пловдивска област са били 230 общо.

Повече по темата гледайте във видеото!



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/1200-zhiteli-na-Plovdivska-oblast-ne-povyarvaha-v-konspirativnite-teorii-2294879
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.