95 000 лева плаща Пловдив за дом на тигрицата на Гергов
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:42 / 21.01.2007Коментари ()3984
©
95 000 лева ще струва на бюджета на Пловдив новото жилище от 300 кв. м на младата тигрица Шакти на бизнесмена Георги Гергов.
Мястото ще бъде оградено с висока 4 метра ограда. Над нея ще има бодлива тел, по който ще тече ток, за да бъдат посетителите на зоологическата градина максимално защитени от някой внезапен порив на Шакти към свободата. Осеммесечната тигрица ще може да се излежава на припек върху леговище, изградено от дървени трупи, и да се топи в изкуствено езеро. Проектираната за нея къща представлява истинска хасиенда в сравнение с мини-боксониерата на починалия миналата година единствен лъв в пловдивския зоопарк. Тя ще е с 25 кв.м. застроена площ и ще се отоплява през зимата със специални радиатори. Причината за това е, че Шакти е родена в зоопарк в Чехия и там, както и в ЦУМ, е свикнала на топлинен комфорт, осигуряван от климатник.

7 000 евро е платил за тигрицата Георги Гергов, което е почти седем пъти по-малко от парите, които общината ще даде за нейния нов дом, призна кметът Иван Чомаков. Хотелиерът обаче е декларирал намерение да помага финансово на зоологическия кът. Парите за клетката на Шакти ще бъдат заделени от икономиите в бюджета на Пловдив за 2006 г. За нейното изграждане ще бъде обявен конкурс за обществена поръчка.

Експертният съвет по устройство на територията одобри проекта за частична реконструкция на пловдивската зоологическа градина. Ремонтът ще се прави, за да може в зоокъта да се изгради клетка за азиатската тигрица Шакти, която най-богатият пловдивчанин Георги Гергов отглежда в ЦУМ. През декември м.г. туристическият, а вече и панаирен, бос обяви,че ще дарява на града всяко животно, отглеждано в стъклената клетка в столичния магазин. Намеренията на фамилията са следващият хищник в ЦУМ да бъде пантера, въпреки протестите на екозащитниците.

Състоянието на пловдивския зоопарк е гротескно и на този фон новият дом на любимката на Георги Гергов ще изглежда като имението на Майкъл Джексън на фона на "Столипиново", сравняват пловдивчани. В къта до Гребната база над една трета от клетките са празни. Обитателите им са измрели от старост или болести. Всички животни и птици тук страдат от ревматизъм заради влажността на въздуха от близостта до изкуственото езеро и река Марица. Сега гълъби, кокошки и плодящи се без задръжки кози са основните обитатели на зоологическата градина, където пловдивчани се събират повече, за да чоплят семки, отколкото да показват на децата си милионна част от гледания по "Аnimal Planet" свят на животните. Информацията е на вестник "Монитор".


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/95-000-leva-plashta-Plovdiv-za-dom-na-tigricata-na-Gergov-22952
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.