Политолог: Тези избори са въпрос на оцеляване за почти всички партии
©
Наближава 27 октомври, когато е време за поредния избор за Народно събрание. Има ли изход от политическата криза, какви са шансовете за редовна власт - говорят политологът Димитър Аврамов и политологът и преподавател в Софийския университет Страхил Делийски.

По думите на Страхил Делийски изследванията, които той и колегите му правят, ясно показват, че огромна част от хората не виждат смисъл да участват в избори. Причината - изборите не произвеждат нов етап от политическия процес.

"Ние гласуваме, а след това политиците не си свършват работата, за да направят правителство. Така че тези избори са по-скоро въпрос на оцеляване за почти всички партии и затова всеки се е вкопчил в това, което реално може да изкопчи от избирателите" каза политологът и преподавател в Софийския университет.

Според Димитър Аврамов всяка от големите партии се е фокусирала върху своите ядра от избиратели и по този начин политиката е в сфера, в която няма растеж.

"Ако работиш само за хората, които фанатично те харесват или са влюбени в теб, политиката започва да се превръща в неинтелектуална дейности и ние ставаме групи фенове. Но ако отборът ти е загубил 3-4 пъти или не е в добро състояние, крайната любов към него няма да помогне на никой. Така е в спорта, така е и в политиката", каза политологът в ефира на bTV.

По думите му на Страхил Делийски ДПС е пример за това какво ще се случи с всички политически структури, подчинени на частен корпоративен интерес и спонсори.

 

"Те губят политическия си смисъл и в един момент политическата логика бива изместена от тази на конкурента. Това не касае само ДПС, а всички партии на терен, които отдавна са преминали отвъд границата на политическото и се занимават по-скоро с бизнес, отколкото с политика. Ако това разбиране за политиката като частен корпоративен интерес не бъде променено, политическият процес ще се затлачи. В този смисъл не вярвам, че ние сме към края на политическата криза, дори не сме и в средата", каза той.

В този смисъл според Димитър Аврамов няма да бъде изненада, ако ГЕРБ и ПП-ДБ са следващите, които ще влязат в разпад. 

"Наивно би било да смятаме, че дадена формация, която не успява да бъде полезна, ще се запази на терен, доминиран от корупция и използване на институциите в частна полза при нулев обществен натиск. Ние сме толкова толерантно общество, че политиците правят практически каквото си искат. Тоест да си политик е нещо много готино, отиваш, дават ти власт и след това правиш каквото си искаш. Не се фрустрирайте от това какви са те, намерете причина да отидете да гласувате дори за някой, който харесвате малко", призова той.


Още по темата: общо новини по темата: 341
12.10.2024 »
12.10.2024 »
12.10.2024 »
12.10.2024 »
12.10.2024 »
11.10.2024 »
предишна страница [ 1/57 ] следващата страница

Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Politolog-Tezi-izbori-sa-vupros-na-ocelyavane-za-pochti-vsichki-partii-2296113
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.