Ванко 1 за трети път пред Апелативния съд в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:36 / 22.01.2007Коментари ()1019
Раппевецът Ванко 1, който даде името си на скандална поправка в Наказателния кодекс, ще застане за трети път пред Апелативния съд в Пловдив утре. Съдебната сага за сводничество продължава, след като в края на ноември м.г. Върховният касационен съд отмени 12-годишната присъда на Иван Главчев, но вместо да постанови по-леко наказание заради поправката в НК, върна делото на апелативните магистрати. Ако всички страни се явят в залата утре, напълно възможно е да приключи за ден. В такъв случай решението на магистратите ще е ясно до месец.
Да се приложи новата редакция на текста за склоняване към проституция е основното указание на ВКС. Текстът, по който Ванко 1 ще бъде съден сега, предвижда до 3 г. затвор и глоба от 1000 до 3000 лв. Когато става дума за рецидив обаче, наказанието се увеличава. Но рапърът ще получи много по-малко от 12-те години, на които първоначално бе осъден. И много възможно е да се окаже, че вече е излежал по-голямата част от присъдата си.

С поправката, която влезе в сила на 13 октомври м.г., стана невъзможно съдът да налага най-тежките присъди за сводничество - от 10 до 20 г. затвор и глоба от 100 000 до 300 000 лв., ако при престъплението не са използвани наркотици. Шефът на НС Георги Пирински призна, че това е "гафът на годината" за НС. Поправка на поправката бе внесена в правната комисия, но едва ли ще мине оттам преди края на февруари.

Заради принципа, че ако до влизането в сила на присъда последват нови закони, се прилага най-благоприятният за дееца, Ванко 1 бе освободен от ареста. Там той чакаше да се произнесе ВКС.

С поправките в НК, които занижиха наказанията за сводничество, бяха променени и условията за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание. Сега това не може да става при множество престъпления. ВКС е наредил деянието на певеца да се разглежда точно така. Информацията е на вестник "Сега".


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Vanko-1-za-treti-put-pred-Apelativniya-sud-v-Plovdiv-22968
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.