Ако използвате алтернативни продукти вместо мляко, обърнете внимание на запасите си от калций, витамин B2 и йод
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:09 / 15.10.2024Коментари ()1330
©
Млякото и млечните продукти съдържат лесно достъпен протеин, който е от съществено значение за изграждането и поддържането на мускулите. В допълнение, те осигуряват, наред с други неща, калций за здравето на костите, както и витамин B2, B12 и йод.

Млякото и млечните продукти са важни за снабдяването на хората с калций. Тялото може също така да използва много добре калция от млякото и млечните продукти. Храните на растителна основа като зелени зеленчуци, ядки и минерална вода, съдържаща калций, също са важни източници.

 

В супермаркетите можете да намерите много алтернативни продукти, направени от соя, овес, бадеми, ориз или грах. Продуктите са разнообразни и с различен състав. Някои продукти са обогатени с хранителни вещества, други не.

Ако използвате растителни алтернативи вместо мляко и млечни продукти, обърнете внимание на запасите си от калций, витамин B2 и йод.

Германското дружество по храненето (DGE) реши да сравни полезните качества на млечните и на алтернативните продукти и да даде своята препоръка. А тя гласи: ежедневната консумация на мляко и млечни продукти е полезна за здравето заради високото съдържание на ценни вещества и витамини като калций, йод, витамин В2 и В12. Освен това изследванията показват, че консумацията на мляко и млечни продукти намалява риска от сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане, диабет тип 2 и инсулт.

От DGE отбелязват, че по-високият дял на млечните продукти на растителна основа има благоприятно въздействие върху околната среда, тъй като намалява екологичния отпечатък, който оставяме след себе си.

Но тъй като продуктите на растителна основа не могат да бъдат приравнени с млякото, при отказ от млечни продукти е много важно да се спазва балансирано хранене, за да се гарантира, че организмът получава достатъчно калций и йод. При преминаване към вегетарианство или веганство е важно да се следи и за нивата на витамините В2 и В12.

Въпреки това германските експерти смятат, че пълното избягване на животинските млечни продукти може да доведе до хранителни дефицити. Затова е важно да се съблюдава балансирано хранене с достатъчно адекватни заместители, които да осигуряват съдържащите се в млякото полезни хранителни вещества.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Ako-izpolzvate-alternativni-produkti-vmesto-mlyako-oburnete-vnimanie-na-zapasite-si-ot-kalcii-vitamin-B2-i-iod-2298805
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.