Почина проф. Албена Хранова
©
Починала е проф. Албена Хранова, преподавател в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски". Тъжната вест бе съобщена във фейсбук от нейни близки и приятели.

Приятелите й я описват като човек с изключителен ум, огромен принос към българското литературознание и обучението по литература, с невероятно чувство за хумор и с висок вкус към свободата.

Писателят Георги Господинов я определя като част от най-хубавото, което се случи в българското литературно мислене и четене.

"Нейното отварящо мислене и четене. Без нея 90-те нямаше да бъдат същите, благодаря, че бяхме заедно, както и по площадите на всичките ни неуспели протести", пише Господинов в социалните мрежи.

Остава да помня. И ще помня, докато се съберем отново, ако в този странен и нелеп свят има такова място", пише опечаленият Томов в профила си във фейсбук.

Албена Хранова е родена на 12 май 1962 г. Завършва Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“, специалност "Славянска филология“.

Кандидат на филологическите науки (доктор по литературознание) с дисертация на тема "Към въпроса за спецификата на българската лирика за деца до Втората световна война в литературно-исторически ракурс“ и доктор по социална антропология и наука за културата с дисертация на тема "Историография и литература. За социалното конструиране на исторически понятия и Големи разкази в българската култура ХIХ-ХХ век: теоретични рамки и казуси“.

Доцент по българска литература (1998) и професор по социология, антропология и науки за културата (2011) в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“.

Съавторка е на редица учебници по литература и педагогически помагала за основния и гимназиалния курс.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Pochina-prof-Albena-Hranova-2299023
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.