"Такса водомер": Ще имаме ли по-високи сметки за вода?
©
Какви промени предлагат ВиК дружествата? Как формулата за ценообразуване ще се отрази на сметките за вода на абонатите? Защо на места в България се стига до 80% загуби по мрежата и какво е нужно, за да се спре разхищението? Докога всяко лято ще се стига до пресъхване на чешмите в много населени места у нас? Темата коментира проф. Петър Калинков, заместник-председател на Българската асоциация по водите.

"По досегашните регулации, които съществуват в България, всеки потребител плаща съответната цена на база консумирана вода за определен период. Идеята е към тази цена на употребено количество вода да бъде включен и друг фиксиран компонент – достъп до услугата "Водоснабдяване и канализация", каза проф. Калинков пред NOVA. Според него целта на предложението е да се съберат повече пари, но има и социална значимост за по-справедливо разпределение на сметките.

"В момента даден консуматор употребява определено количество вода, но много потребители имат по няколко имота. Във всеки от тях имат вода, но плащат такса единствено за това, което са консумирали. Идеята е този, който има повече имоти, дори нищо да не консумира, да плаща и за осигурената услуга и възможност да има достъп до вода", поясни професорът. И допълни, че предстои широка дискусия по темата.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Taksa-vodomer-Shte-imame-li-po-visoki-smetki-za-voda-2303042
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.