Хор "Детска китка" плени публиката на концерт в Областна администрация
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:31 / 20.10.2024Коментари ()410
Областна администрация за пета поредна година бе домакин на музикалната инициатива  "Viva la musica“, която се проведе под патронажа на областния управител на Пловдив проф. Христина Янчева. Тазгодишното издание бе със специалното участие на хор "Детска китка“ с диригент Яна Делирадева, който плени публиката с изпълненията на песните "Дилмано, Диберо“ и "Хороводец“.

"За нас е удоволствие отново да бъдем партньори в инициативата  на Сдружение "Изкуство във времето“, която е една трудна, но благородна задача за популяризиране на камерната музика. Благодаря на артистите, музикантите и изпълнителите, които  чрез своето творчество превръщат в своеобразни културни центрове административните сгради и правят концертите достъпни за по-широк кръг публика“, заяви проф. Янчева при откриването на концерта.

Петото издание на "Viva la musica“ бе посветено на 90-годишнината от рождението на забележителния български композитор, диригент и ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – проф. Иван Спасов.

Сред гостите бяха генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, представители на почетното консулство на Украйна, директорът на "Регионален държавен архив" – Пловдив Наташа Костадинова, представители на академичната общност, служители на областната управа и много граждани.

По традиция концертът се откри с канона на Михаел Преториус (1571 - 1621)  - “Viva la musica!", (Да живее музиката!). Последваха изпълнения в памет на проф. Иван Спасов. "Раждане на зората“ беше изпълнена от  цигуларите Павел Генов и Тодора Василева, Никола Николов (виолончело) и Злателина Коларова (пиано).

Последва прекрасната музика на едно от емблематичните имена  за българската музикална култура - проф. Парашкев Хаджиев - ария на Десислава от операта "Мария Десислава“ в изпълнение на талантливата Ивелина Рашкова (сопрано) и  Злателина Коларова (пиано).

Голямата изненада на концерта бе седемгодишната цигуларка Калина Борисова от класа на Евгения Ночева в НУМТИ "Добрин Петков“, която изпълни "Пролет“ от именития цигулар виртуоз, композитор и педагог - проф. Петър Христосков и обра аплодисменти на публиката.

Публиката приветства изпълненията на  световноизвестния пловдивски Хор "Детска китка“ с диригент Яна Делирадева. Огромната му художествена продукция, концертни турнета у нас и зад граница описват едно забележително явление на хоровия небосклон на световно равнище. Те изпълниха "Хороводец“ от Иван Спасов, създадена през 1982 г. по текст на Асен Разцветников и народната песен за младоженци -  "Дилмано, Дилберо“.

В изпълнение на Никола Николов (виолончело) и Злателина Коларова (пиано)  прозвуча известната романтична пиеса на Сергей Рахманинов - "Вокализ“, последани от миниатюрите на една от иконите на музиката на 20-ти века - Дмитрий Шостакович. Те бяха представени от  Нина Сталева (флейта), Павел Генов (цигулка) и Николета Енева (пиано).

В края на концерта областният управител проф. Янчева отличи с грамоти Сдружение "Изкуство във времето“ и благодари на д-р Злателина Коларова за нейната всеотдайност и упоритост, защото тя е моторът на инициативата.

Благодарствена грамота получиха и момичетата от хор "Детска китка“ за изключителния принос за популяризиране  на българското хоровоизпълнителско изкуство и за това, че разнасят славата на Пловдив и на България по цял свят.

Специални благодарности проф. Янчева отправи към Веселин Тончев и екипа на "Рунитон“, които вече втора година предоставят напълно безвъзмездно пиана и рояли за музикалните изяви в Областна администрация и така допринасят за повишаване на нивото на естетическо преживяване.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Hor-Detska-kitka-pleni-publikata-na-koncert-v-Oblastna-administraciya-2305465
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.