През юни в България ще заработи космически център за ранно предупреждение
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:07 / 24.01.2007Коментари ()1925
В ход е реализацията на проект за изграждане на космически център за ранно предупреждение за възникнали бедствия и аварии, съобщи вицепремиерът Емел Етем. Той ще бъде разположен в сградата на дирекция „Гражданска защита” в София и трябва да влезе в експлоатация през юни тази година.

Центърът ще дава информация за евентуално възникнали бедствия, аварии, химически и радиационни замърсявания. От него ще се следят 15 вида събития, а от събраната информация ще се правят прогнози за възникването на евентуални природни бедствия и вземането на своевременни мерки за предотвратяване или намаляване на евентуални щети, обясни министърът на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем. Ще има възможност също така да се следят възникнали пожари, особено в труднодостъпните места, което ще позволи по-ефективна работа по тяхното потушаване. Особено необходима е информацията от космоса за земеделието, за да може да се прогнозират опасностите за полските култури, подчерта г-жа Етем.

Днес тя откри 2,8-километрова корекция на минаващата през с. Сваленик, Старозагорска област, река Мали Лом. Реката вече не представлява такава опасност за жителите на селото както допреди няколко месеца, защото тече в почистено и коригирано корито, каза вицепремиерът. Със средства от Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи към Министерския съвет е извършено почистване на коритото на реката, като равнището му е смъкнато с метър и са изградени защитни диги, които да предпазват селото от евентуално прииждане на реката.

Кметове от страната продължават да изказват признателност за личната ангажираност на вицепремиера Етем за преодоляването на последствията от наводненията от 2005 г. и 2006 г. Кметът на община Попово д-р Веселинов заявява в писмо до г-жа Етем, че без навременната намеса на структурите на министерството тази задача би била неизпълнима. Благодарност за отпуснатите средства за възстановяване и укрепване на дигата на р. Струма изказа с писмо и кметът на с. Трилистник, обл. Пловдив.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Prez-yuni-v-Bulgariya-shte-zaraboti-kosmicheski-centur-za-ranno-preduprezhdenie-23062
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.