"Еко глобал" със запорирани акции и без собствена техника
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:22 / 24.01.2007Коментари ()2974
©
Акциите на “Еко Глобал”, която изпълнява 15-годишна обществена поръчка за чистенето на Пловдив, са запорирани от съда преди седмица. Фирмата е препродадена за втори път в рамките на месец и настоящият й собственик е неизвестен. Сметоизвозващата й техника пък е прехвърлена на трето юридическо лице и прокуратурата проверява сигнал, че при тази сделка е източен ДДС в размер на 270000 лв.Това показа разследване на Дарик за резултатите към днешна дата от битката за овладяване на “ЕкоГлобал”, която водят бившите съдружници в нея Петър Станчев и Атанас Търев.

По иск на адвокатите на Атанас Търев Пловдивският окръжен съд е издал на 17 януари определение за запор на акциите на “Еко Глобал”, джиросани преди месец на Иван Личев, който представлява интересите на Петър Станчев. Пред Дарик Станчев отрече да има запор, но съдия Елен Маламов от Смолянския окръжен съд, където е регистрирана “Еко Глобал” го опроверга категорично. Според магистрата запорът е вписан във фирменото дело на 22 януари.

Три дни преди това обаче Иван Личев е успял да прехвърли собствеността на трето лице, което се пази в тайна, установи Дарик. “Не зная кой е новият собственик, защото джиросването на акциите на “ЕкоГлобал” е станало с решение на директорския борд, а аз не съм негов член” – заяви Петър Станчев, въпреки че преди време публично призна, че стои и зад членовете на настоящия борд, и зад Личев.

В сделката, с която Личев джиросва акциите на комуналната фирма, със сигурност има поне едно закононарушение – установи разледване на Дарик. Личев като продавач или не е попълнил задължителната при изповядването на покупко-продажбата декларация, че не той и негови фирми не дължат данъци, или е излъгал в нея, което е престъпление по Наказателния кодекс. Проверка на Дарик в сайта на НАП показа, че семейната фирма на Личев “Скорпион” ООД е в списъка на големите данъчни длъжници със 75000 лв задължения към хазната. Те не са погасени и Личев и към днешна дата е клиент на АДВ.

Прокуратурата проверява и сигнал, че “ЕкоГлобал” е ощетила бюджета със 270000 лв по ДДС при сделка, с която продава 130 камиона на частната фирма на Петър Станчев “Айфел строй” за 200000 лв. Станчев заяви, че цената е била по-висока и не е занижавана с цел спестяване на ДДС, но отказа да посочи цифри. Няма яснота и дали комуналната фирма плаща наем за техниката. Информацията е на Дарик радио.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Eko-global-sus-zaporirani-akcii-i-bez-sobstvena-tehnika-23078
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.