Още седмица напрежение в социалните служби
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:02 / 25.01.2007Коментари ()883
И следващата седмица напрежението в социалните служби на София няма да се успокои, предупреди шефката на Агенцията за социално подпомагане Гергана Дрянска. Проблемът е, че в столицата има най-много хора с увреждания, но няма достатъчно приемни. Очакват се 100 000 молби, а до момента са подадени 52 868. Социалните служби очакват до края на януари да бъдат подадени общо 350 000 молби за интеграционни добавки в цялата страна. Приетите до момента са 244 265.

Вчера депутатите от социалната комисия изслушаха обясненията на представители на здравното и социалното министерство във връзка с проблемите около инвалидните добавки. И това обаче не внесе яснота кой е отговорен за опашките и доскоро липсващите документи за лекарства и диетична храна. Миналата година от тази добавка са се възползвали 160 000 души. МЗ и МТСП взаимно си прехвърлиха вината и отговорността за контрола.

В момента не могат да се водят преговори за увеличение на заплатите на социалните работници с 50%, съобщи министър Емилия Масларова след среща с лидерите на КТ "Подкрепа" и КНСБ заради протестите на социалните служби в Пловдив, Пазарджик, Сливен, Стара Загора и Русе. Средната заплата в системата е 317.14 лв., но м.г. всеки социален работник е получил средно по 803 лв. допълнително. Масларова все пак обеща да се прецизират статутът на социалния служител и равнището на заплащането, но след преглед на приходната част от бюджета.Трябва да се погледне по друг начин на заплащането не само в социалния сектор, но и на медицинските кадри и работещите в детското здравеопазване, заяви тя. Информацията е на вестник "Сега".


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Oshte-sedmica-naprezhenie-v-socialnite-sluzhbi-23097
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.