Това е най-старата и все още работеща неправителствена организация в България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:00 / 24.10.2024Коментари ()1020
©
В утрешния ден се навършват 146 години от създаването на Българския червен кръст. По този повод в църквата "Св. Вмчца Марина“ в Пловдив от 11,00 ч. ще бъде отслужен молебен.

Българският червен кръст е най-старата и жива до днес неправителствена организация в България. Създадена е в дните на Освобождението ни на 25 октомври 1878 г. с първото Червенокръстко дружество в Сливен, поставяйки човечността, съпричастността и благотворителността като едни от здравите стълбове за развитието на българското общество. Призната е няколко години след това от Международния комитет на Червения кръст на 20 октомври 1885 г.

146 години БЧК отговорно и неотклонно следва благородната си мисия за опазване човешкото здраве и живот, за намаляване на страданията, за подкрепа на хората и държавните институции при бедствия, аварии и катастрофи, при инциденти в планината или във водата.

БЧК е неотклонно до нуждаещите се по време на войните в тила, разкривайки военно-полеви болници или чрез създаване на санитарни бригади; той приема и обгрижва над 110 000 български бежанци от Западна Тракия и Македония; активно подпомага населението по време на видинското наводнение от р. Дунав и Чирпанското земетресение; открива първото в България Училище за милосърдни сестри и своя болница; организира безплатни трапезарии и създава здравно-просветни центрове; на поста си е по време на епидемии и природни катаклизми, а като част от международното семейство на Червения кръст и Червения полумесец осигурява реална помощ и за пострадалото население от други страни…

Днес над 16 000 доброволци и служители на Българския червен кръст в 28 областни организации са на поста си и готови всеки миг да водят своята битка срещу нещастията и бедността, бедствието и отчаянието… Верни на каузата и идеите на БЧК, те отстояват неотклонно фундаментални принципи на своята организация: неутралност, хуманност, безпристрастност, независимост, доброволност, единство и универсалност.

Червенокръстката организация в Пловдив е една от много добре функциониращите структури в системата на БЧК с богата история, опит, стабилност и иновативност.

Областната организация на БЧК – Пловдив за 2023 година наброява над 12 000 члена на възраст над 18 години.

Доброволческият състав е от 1428 души през 2023 година и е най-големият за страната. Привличането на нови доброволци е резултат от усилията ни за популяризиране на дейността и същността на хуманитарната ни кауза и проведената целенасочена кампания за привличане доброволци.

Областната червенокръстка организация - Пловдив реализира успешно хуманитарния си мандат. Фокусът е поставен върху подпомагането на уязвими хора, подготовката на различни групи от населението за действия при БАК, активната работа за привличане и задържане на доброволци от всички възрастови групи, организирането на множество инициативи и кампании, културни събития, в сътрудничество местната власт и партньорски организации.

Доказа се като активен партньор на държавната и местна власт. Активизирането на всички доброволчески структури и привличането на нови са показатели за една добре организирана и жива структура на БЧК.

Пловдивската организация реализира изключително широк диапазон на проекти финансирани от авторитетни международни организации като МФЧК, ВКБООН, УНИЦЕФ, СЗО и др. доказа своята компетентност чрез извършаване на широкоспектърни дейности и качеството на предлаганите дейности и услуги в полза на най-уязвимите.

Организацията работи с грижа и чрез развитие на социална чувствителност след населението, създават своите последователи и привърженици в лицето на Младежката си организация, партньорите си, дарителите, административната власт, медиите.

И несъмнено се стараят да поддържат своя авторитет в обществото чрез непрекъснатата си социална подкрепа на нуждаещите се.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Tova-e-nai-starata-i-vse-oshte-raboteshta-nepravitelstvena-organizaciya-v-Bulgariya-2311234
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.