Лекар: Смяната на часа е от значение за правилната и хармонична работа на целия човешки организъм
Автор: Йоланда Пелова 18:38 / 25.10.2024Коментари ()2132
©
Определената последователност от повърхностен, дълбок и REM сън с определена динамика на физиологични параметри, като мозъчната активност, промени в мускулния тонус, в кръвното налягане, в пулса, в дихателната честота, в дишането през нощта наричаме качество на съня. И когато здравият човек преминава през всички тези етапи нощно време, казваме, че има качествен сън, а когато ритмиката е нарушена, тогава сънят не е качествен и може да има последствия в следствие на това. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ специалистът по медицина на съня д-р Петър Чипев.

Промяната на часовниковата стрелка при смяната на лятното и зимно часово време влияе на секрецията на мелатонина или хормона на съня, който оказва влияние и регулира секрецията на много хормони в организма. И една такава промяна, макар и наглед незначителна, е от значение за правилната и хармонична работа на целия човешки организъм.

По думите му сънят се влияе от всичко, което заобикаля и се случва на човек през деня: емоционални състояния, физическо, психическо натоварване, заболявания, приемна храна, на течности, прием на лекарства, излагане на слънчева светлина.

"Един здрав сън се характеризира и със сънуване, което е признак на добър сън. Ако действително нямаме никакъв спомен от това как сме спали, и особено ако това е придружено с будения нощно време или със сънливост през деня, трябва да помислим евентуално и дали няма някакъв проблем докато спим,“ отбеляза той и допълни, че както малкото количество сън, така и многото количество сън също влияе зле.

Има група нарушения на съня, които наричаме циркадни нарушения и те са заболявания именно на биологичния часовник, разказа още специалистът и обясни, че те са свързани най-често със забавена фаза или със забързана фаза на съня. Това не е само по себе си болест, подчерта той. "То може да провокира такива състояния и има ефект върху много други болести, които нямат общо със сън, като сърдечносъдови и най-вече метаболитни, свързани често с диабет, хипертония и други.“


Още по темата: общо новини по темата: 45
25.10.2024 »
25.10.2024 »
25.10.2024 »
24.10.2024 »
24.10.2024 »
24.10.2024 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница

Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Lekar-Smyanata-na-chasa-e-ot-znachenie-za-pravilnata-i-harmonichna-rabota-na-celiya-choveshki-organizum-2312493
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.