Силвена Роу: Да не си говорим ала-бала
Автор: ИА Фокус 09:03Коментари ()3859
©
Светът буквално полудя по дубайския шоколад. Сладкото изкушение разтърси социалните мрежи, сладкарския бранш, а потребители са готови да плащат високи суми само за едно блокче шоколад.

Не е нужно да се отиде до Дубай, за да може човек да пробва дубайския шоколад. Има го и във Враца, и в Петрич, и в София. Но колко да е дубайски? Оказва се, че нашенския много често е побългарен и затова има много реплики на пазара.

#ДубайскиШоколад вече е набрал милиони публикации в социалните мрежи. Символ е на богатство и на лукс. Някои дори го възпяват. Екип на NOVA отива към към родината на десерта - Арабските Емирства, на гости на шеф Силвена Роу. "Трябва да ти кажа, че е страхотен този шоколад. Няма 6-5", разказва тя пред NOVA.

Шеф Роу предупреждава, че у нас се разпространяват много реплики с продукти лошо качество.  "Ако сложиш захарен шоколад, захарен шам фъстък от магазина, който също е много скъп, да не си говорим ала-бала. И като му сложиш едно кило кадаиф нали и става бомба. Калорийна бомба", обяснява тя.

Шоколад без какао? Търсят се алтернативи заради климатичните промени

Потърсихме какви са тенденциите в гугъл и кога за първи път българи са се заинтересували от този десерт. За първи път "Що е то Дубайски шоколад?" е потърсено през края на юли. А пика е края на септември. Най-популярен е в областите Търговище, Шумен и Пазарджик. Шоколатиерът Елица Божинова прави луксозния десерт от пролетта, когато разбрала за него от клиенти.

"Доста се майтапим с колеги, с насмешка гледахме на този проект който не е голяма философия от професионална гледна точка да се приготви", казва Елица.

Според нея дубайският шоколад за нея е феномен на социалните мрежи "Аз съм сладкар от 30 години и такова нещо не съм виждала. Но все още има хора, които не са чували за него и като се говори за това, се изненадват, което значи, че има още накъде да се развива продукта", споделя тя.

От септември в сладкарницата на Елица са на Коледна вълна. Затова правим дубайски шоколад във формата на елхички. Заливаме ги в темпериран шоколад. Пълним ги с смес от крем от пистачио и изпечен кадаиф.  "Ефектът е в хрупкането, което дава изпечения кадаиф", обяснява Елица.

Проверка показва колко ще струва, ако човек си купи продуктите, за да си направи десерта у дома. Взимаме какаов и бял шоколад, кадаиф, масло и пистачио крем. Сметката е общо 21,15 лева. "Един шоколад в Дубай е 248 дерхама или 120 лева. Това са много пари за един шоколад", казва Силвена Роу.


Още по темата: общо новини по темата: 2806
02.11.2024 Родена на 24 км от Пловдив певица зарадва много българи в САЩ
02.11.2024 Турска актриса впечатли с прекрасното си чувство за елегантност
02.11.2024 Бивш депутат стана готвач
02.11.2024 Зрител след снощните Игри: Това е най-отвратителното на продукцията!
02.11.2024 Родена е на днешния ден през 1956 година в Крумовград
01.11.2024 Яна Маринова: Сещам се за мутренските години и се чудя как е възможно да продължава едно и също
предишна страница [ 1/468 ] следващата страница

Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Silvena-Rou-Da-ne-si-govorim-ala-bala-2322327
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.