Хвостохранилище отрови селата до Кърджали
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:22 / 29.01.2007Коментари ()1087
В продължение на 4 дни хвостохранилището край Кърджали засипва с отровен прахоляк жителите на селата Островица и Вишеград, които са в непосредствена близост до него. Съоръжението е собственост на "Горубсо" АД, а по неофициална информация в два ноповопостроени утаителни басейни се изливат отпадъци от преработката на златна руда.
Във ветровити дни въздухът в района става тежък и не може да се диша, твърдят жителите на потърпевшите села. Започнала е подписка с настояване за прекратяване експлоатацията на хвостохранилището. Над 300 души искат то да бъде консервирано и теренът да бъде рекултивиран в съответствие с европейските еконорми. Населението на Островица, Вишеград, Глухар, Седловина, Пепелище и квартал "Гледка" в Кърджали, което е пряко засегнато от отпадъците, настоява да бъде подложено на медицински изследвания, както и да се вземат проби от почвите за замърсявания.

Хората твърдят, че за последните години от болести на дробовете и бъбреците са починали над 70 души. В средата на 90-те години е започнал период, в който преждевременните аборти, ражданията с малформации и недоносчета, както и смъртта на млади хора и деца заприличали на епидемия, разказват местните. По същото време животновъди били принудени да изколят стада овце, след като добичетата взели да измират.

Не е известно дали изобщо е изготвен доклад за ОВОС. Специалисти от РИОСВ твърдят, че в "Горубсо" е прекратено обогатяването на оловно-цинкова руда, но не са наясно с предстоящата експлоатация на новите утаителни басейни, тъй като това била фирмена тайна на завода. Заради нерешения проблем най-влиятелният регионален всекидневник призова от първата си страница за бойкот на изборите за евродепутати и за кмет.

"Не гласувайте, братя, щом пак 4 дни хвостът димя и продължава да засипва живи хора", пише "Нов живот". Изданието припомня, че 2 мандата ДПС е в правителството, че изтича последната година от управлението на ДПС-кмета Хасан Азис, а екологичната опасност продължава да грози здравето на хората.

Освен на дългогодишния тормоз откъм хвостохранилището, жителите на района търпят и мръсотията на сметището, което също се намира там. Глътка въздух за потърпевшите ще бъде регионалното депо за отпадъци, чието изграждане край село Вишеград стартира през есента на т.г. Проектът е на датска фирма на стойност 14 милиона евро и ще бъде финансиран по програма ИСПА. Финансовото министерство ще отпусне съфинансиране от 2 900 000 лева. Депото ще събира боклуците на 7-те кърджалийски общини и на Ивайловград за 30 години напред. Отпадъците ще се консервират по специален метод. Информацията е на вестник "Монитор".


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Hvostohranilishte-otrovi-selata-do-Kurdzhali-23227
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.