Едър чернокоп по 12 лева килограма заля пазара в Бургас | ||||||
| ||||||
Чернокопът надмина паламуда по цена, защото тази есен рибата е много. "Чернокопът вече влезе и в Бургаския залив, докато паламудът се хваща повече около Царево. Надяваме се да ловим чак до Никулден , а защо не и след това“, коментираха риболовците. Празникът на моряците и рибарите- Денят на патрона им- Свети Николай Чудотворец наближава. Остава по- малко от месец, а тази година 6 декември се пада в петък, така че тържествата ще са направо тридневни, прогнозират морските вълци. По традиция в рибарското селище край Бургас- Ченгене скеле празнуват на 19 декември. Никулден е и Денят на Бургас, има много именници. И затова те изтеглят празненството си по- късно- на Никулден по стар стил, за да могат да им дойдат повече гости. При това есенно изобилие курбанът ще е задължително от паламуд и чернокоп. Ще има и много риба на скара в култовата кръчма "Морски сговор", както и в заведението на етнографския комплекс. Заради препълнените с чернокоп и паламуд сергии на пазара в Бургас започна голямото консервиране. Бургазлии затварят в буркани и от двете риби, но най- много- от чернокопа. Купуват по няколко килограма, мариноват го и го затварят в буркани за зимата. Чернокопът се почиства и в тенджера се приготвя саламура от едра морска сол и вода, разбърква се докато се разтопи солта. Саламурата е готова, когато пуснато сурово яйце в нея изплува на повърхността. Рибата се поставя в саламурата и се притиска отгоре с чиния, така че да се покрие цялата. Оставя се да престои 24 часа в разтвора, после се отцежда. В друг съд се смесват оцет и вода в съотношение 1 :1. Добавя се дафинов лист, бахар, черен пипер и сместа се слага на котлона да заври, после се охлажда. Чернокопът се залива с марината, притиска се и отново престоява 12 часа, след което се прецежда в гевгир. В последната стъпка се загряват 2 или 3 чаени чаши олио в дълбок съд и се запържва едно кубче хляб. Оставя се да се охлади леко. Рибата се нарежда плътно в буркани, залива се със запърженото олио, бахар, черен пипер и дафинов лист. |