Отбелязваме световния ден на баклавата
Автор: ИА Фокус 15:49 / 17.11.2024Коментари ()1861
©
На 17 ноември отбелязваме световния ден на баклавата. 

Баклавата е вид сладка баница, сиропиран сладкиш.

Баклавата се разпространява сред иранските народи, Османската империя, балканските народи, Азербайджан, Армения и др.

Прави се от тесто, разточено и опечено на много тънки кори. Корите се пълнят с орехови ядки (или шамфъстък) и се заливат със захарен сироп.

Сред най-известните турски баклави се нарежда тази, приготвяна в турския град Антеп. В този район се произвежда и най-ценният сорт шамфъстък, чиито ядки са дребни, но с много богат аромат и висока масленост. Някои майстори на баклава използват пречистено масло гхи за направата на своите баклави.

У нас ежегодно в търговищкото село Драгановец се празнува Празник на баклавата.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Otbelyazvame-svetovniya-den-na-baklavata-2340602
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.