Специалист каза за какво да внимаваме, когато купуваме свинско | ||||||
| ||||||
"Около Нова година се засилва търсенето на свинско месо. Наблюдава се увеличение на изкупната цена на живи животни с 4% през последните няколко седмици", заяви изпълнителният директор на Асоциацията на свиневъдите в България Димитър Михайлов. 40% от свинското месо на пазара е българско. Около 80 са свинефермите в страната. "130 000 тона са нужни за месопреработвателната индустрия и това се доставя основно от чужбина. Имаме внос основно от Испания, Германия, Франция, Дания, Белгия, Унгария", каза още Михайлов в ефира на Bulgaria ON AIR. Българското месо стига предимно до магазините и потребителите, които предпочитат прясно свинско. Разликата в цената с вносното е 5-10% в полза на вноса. Как да разпознаем качественото месо Според госта в студиото има добър контрол на качеството в страната. "Цветът трябва да е розов или светлочервен, да гледат да няма сиви петна по месото, трябва да мирише на свежо. Текстурата на месото трябва да е твърда и еластична. Ако е меко и лепкаво - тръгнало е да се разваля", даде насоки Михайлов. Чумата по овцете рефлектира върху свинефермите Има сигнали от свинепроизводители за отказ от Румъния да купува прасета, заради информацията за чума по дребните преживни животни във Велинградско. "Това няма нищо общо със свинете, но румънците го ползват като претекст. Над 150 000 евро са загубите този месец. По-голямата опасност е, че ако се разпространи в цялата страна, може да постави индустрията в доста неблагоприятна позиция със загуби за милиони левове", предупреди Димитър Михайлов. |
Още по темата: | общо новини по темата: 238 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/40 ] следващата страница |