Възможно ли е брашно от грозде да помага при тежки заболявания? | ||||||
| ||||||
Историята на Лорена от Аржентина започва преди почти 10 години като лична битка с множествената склероза. За нея гроздето става източник на незаменими антиоксиданти, добър приятел на здравото сърце, имунната система, зрението и кожата. То ни доставя енергия и се бори с възпаленията в тялото. "Нека храната бъде ваше лекарство и лекарството – ваша храна"! Едва ли има по-добра рецепта за здраве от тази, завещана ни от "бащата на медицината" Хипократ. В търсене на връзката между хранене и здраве, едно младо момиче от Аржентина създава иновативен продукт. Гроздовото брашно на Лорена се превръща в лекарство за собственото ѝ заболяване. "Идеята за създаването на този продукт се роди през 2016 г. Година по-рано бях диагностицирана с множествена склероза. Наложи се да променя радикално хранителните си навици. В търсене на по-добра диета за моята патология, открих ползите от антиоксидантите, които се съдържат в гроздовите семки. Те се борят със свободните радикали, поддържат добра чревна микробиота и помагат при възпалителни процеси. И понеже принадлежа на място с много лозя – град основан от италиански имигранти, където баща ми има винарна, а аз от дете съм край лозята – идеята дойде естествено. Брашното се прави от т.н. гроздово кюспе – остатъците останали след производството на вино", обяснява Лорена Лондеро. "За направата на брашното използваме няколко сорта грозде - Малбек, Каберне, Мерло, Анчелота, Анет и малко Изабела. Правим го по модела на кръговата икономика и резултатът е много добър. Използваме това, което остава от производството на вино. Получава се нещо като каша от кожата и семките на гроздето, която се дехидратира и смила", обяснява Лорена. Ценните съставки на тъмночервеният прах го превръщат в "супер храна", информира Нова тв. |