Проф. Байкова: Лакоми сме | ||||||
| ||||||
Това каза проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика, в ефира на bTV. "Проблемът е, че човек прекалява със свръхконсумацията. Много сериозната промяна на модела на хранене винаги е стрес за организма. Той трябва да се пребори. Към всяка отделна съставка на храната, той трябва да секретира различни ензимни системи и натоварва цялата храносмилателна система, която е триединна – стомах, черва, жлъчно-чернодробно звено и панкреас. Те реагират синхронно, рефлекторно. Всеки орган и система в човешкото тяло, поставени при режим на свръхработа, могат и реагират с риск от отключване на проблем. При храносмилателната система първия риск е възпаление", обясни още проф. Байкова. "Натоварваме много органи и системи. Алкохолните напитки също натоварват и панкреаса, и черния дроб, и храносмилателната система. Ето защо е хубаво да се храним поетапно", допълни тя. По думите ѝ не трябва рязко да сменяме модела на храненето. "Винаги преди Великите пости – трябва да премахнем месото от менюто си. Минаваме на по-леки ястия на база на млечни продукти, риба, както и яйца и зеленчуци. Хубаво е да имаме няколко разтоварителни дни – може да бъдат само на плодове, зеленчуци, с добавка на кисело мляко и на базата на нискокалорийното хранене. Във всички разтоварителни дни трябва да присъстват много течности – вода, чай с малко мед и лимон, можем да сложим и малко сода", обясни професорът. "Няма нищо по-хубаво от сезонните зеленчуци и плодове – те обогатяват зимното меню. Българските туршии и кисело зеле – зависи дали е много солено. Би трябвало да добавяме умерено количество сол, а не на вкус. Солта задържа вода в тялото и прави отоци, което натоварва сърдечно-съдовата система", посъветва тя. |
Още по темата: | общо новини по темата: 252 |
предишна страница [ 1/42 ] следващата страница |