Златното съкровище на Севт Трети беше изложено в Казанлък
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:59 / 16.10.2004Коментари ()3099
Близо 1000 души присъстваха на откриването на експозицията "Златното съкровище на Севт Трети" вчера следобед в Казанлък. Съкровището беше ескортирано до града при изключително засилени мерки за сигурност.
За първи път бяха представени 14 златни предмета, шест глинени и бронзова глави на тракийски владетел, открити през това лято от археологическата експедиция ТЕМП и превърнали се в световна сензация. Сред показаните експонати нe присъства намереният златен тракийски венец, поради опасност от допълнителни увреждания. Той ще бъде реставриран с помощта на специалисти от Италия.
Сред гостите на изложбата бяха археолози от Италия и Франция. До шест месеца казанлъшкият музей ще притежава и копие от златната маска, намерена от археолозите през това лято в могилата "Светицата". До края на месец октомври ще бъде отворена за посетители и самата могила "Светицата", както и "Голяма Косматка", в които бяха намерени златните съкровища, бронзовата глава и златната маска, съобщи БТА.
Организатори на безпрецедентната по отношение на мерките за сигурност изложба в Казанлък са Министерство на културата, местната община, Археологическият институт към БАН, Регионалният музей “Искра” в Казанлък и траколожката експедиция ТЕМП.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Zlatnoto-sukrovishte-na-Sevt-Treti-beshe-izlozheno-v-Kazanluk-2396
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.