КАТ: 60 процента от катастрофите в Пловдив са с участие на пешеходци
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:35 / 19.10.2004Коментари ()892
Във връзка със станалите тежки пътно-транспортни произшествия през почивните дни, при които загинаха трима участници в движението (вж: За един ден трима загинаха и двама пострадаха тежко при катастрофи в Пловдив) сектор “ПП-КАТ” при РДВР-Пловдив изразява своята загриженост за състоянието на пътно-транспортната обстановка и отправя своите препоръки към водачи, пешеходци и велосипедисти. от КАТ напомнят на водачите да не сядат зад волана, употребили алкохол, какъвто е случаят със загиналия шофьор. През есенния период настилките често са мокри, и това увеличава спирачния път, затова шофирайте със съобразена с пътните условия скорост, препоръчва полицията. Движете се и през деня със запалени фарове на къси светлини. През есенния период изключително важно е доброто състоянието на гумите, изправността на чистачките, осветителната уредба и умивателните устройства. Особено внимателни трябва да бъдат шофьорите при изпреварване, за да избегнат евентуален челен удар, който винаги е с фатален край. Велосипедисти, пешеходци и особено играещи деца могат да станат жертви, ако не съобразяваме скоростта си при преминаване край тях.

Катастрофите в Пловдив в 60% от случаите стават с участието и по вина на пешеходци, съобщават от КАТ. Най-често срещаните нарушения от пешеходци са пресичане на неустановените за това места, внезапно слизане на пътното платно в обсега на опасната зона пред автомобила и пресичане пред или зад спряло, спиращо или потеглящо МПС. Пешеходците не трябва да забравят, че през есента намалява светлата част на денонощието, което увеличава риска при движение, тъй като водачите забелязват минувачите на сравнително късо разстояние. Добре е връхните дрехи да са снабдени със светлоотразителни елементи, особено когато става въпрос за деца, а пресичането следва да става само на установените места.
Движете се винаги максимално близко до тротоара, винаги в колона, без да се заема лентата за движение от успоредно разположени велосипедисти. Задължително спазвайте знаците за предимство. Не пресичайте внезапно пътните платна, като рязко се променя посоката за движение. Техническата изправност на велосипеда и светлоотразителните елементи до голяма степен гарантират вашата безопасност, са съветите към велосипедистите.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/KAT-60-procenta-ot-katastrofite-v-Plovdiv-sa-s-uchastie-na-peshehodci-2470
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.