Във Франция изключиха две момичета от училище заради мюсюлманските забрадки
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:49 / 20.10.2004Коментари ()995
В град Милюз, източна Франция, две ученички са изключени от колеж за отказа си да се разделят с мюсюлманските забрадки, съобщи радио Франс инфо, цитирайки директора на учебното заведение. По думите му, в продължение на месец и половина са водени разговори с ученичките и техните родители за разясняване на законовите изисквания. Освен това учителите са работили с момичетата по индивидуална учебна програма. Но тъй като разяснителните мерки не са дали резултат, било взето решение за изключване на ученичките. Родителите им могат да обжалват решението в по-висша педагогическа инстанция или да се обърнат към съда.
По данни на властите, в източните райони на Франция освен двете изключени момичета, има още 15 ученички, отказващи да махнат забрадките си. С тях засега се провежда разяснителна работа.
Припомняме, че законът, забраняващ носенето на дрехи с явно религиозно значение в държавните училища, колежи и лицеи, влезе в сила в началото на учебната година. Неговото приемане беше съпроводено с бурна обществена дискусия и вълна от протести на мюсюлманите във Франция. Представителите на другите религиозни общности приеха сравнително спокойно новия закон, който има за цел да обезпечи светския характер на държвата и обществения закон.


Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Vuv-Franciya-izklyuchiha-dve-momicheta-ot-uchilishte-zaradi-myusyulmanskite-zabradki-2498
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.