Фидел Кастро претърпя инцидент на многохиляден митинг
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:01 / 21.10.2004Коментари ()723
Куба очаква България да се обяви срещу търговското ембарго, наложено на страната от САЩ, заяви посланикът на Куба в България Хосе Росадо Амадор на пресконференция по повод предстоящото представяне пред общото събрание на ООН от страна на Куба на проекта на резолюцията “Необходимост от преустановяване на икономическата, търговска и финансова блокада”, наложена от САЩ на Куба. посланикът очаква в четвъртък Общото събрание да обсъди и вземе решение по проекта, който страната представя за 13-ти пореден път. Посланик Амадор цитира оценка за щетите от блокадата директно върху кубинците, направена от Националния институт за икономически проучвания. Според оценката тези щети възлизат на над 79 млрд. долара.
Междувременно медии коментират здравословното състояние на кубинския лидер Фидел Кастро. На митинг снощи послучай Деня на културата в град Санта Клара, след продължително слово, Кастро неочаквано залитнал и паднал, съобщава Ройтерс. Митингът е предаван пряко по държавната телевизия.
След като се изправил с помощта на телохранителите си, 78-годишният кубински лидер поискал отново микрофона и се обърнал към тридесетхилядната публика с думите: "Моля да ме извините, че паднах. За да предотвратя слуховете, ще ви кажа, че счупих коляно, може би и ръка, все още не съм сигурен." Няколко минути след падането Кастро е показан по телевизията, седнал в кресло. Той заявил, че е готов да продължи работа независимо от случилото се и призовал събралите се хора да не му обръщат внимание, а да продължат с музикалната програма. Думите на Кастро предизвикали бурна реакция и дълги аплодисменти, придружени с възгласи: "Виват, Фидел!"
От страна на официалните лица в Хавана няма коментари за случилото се. Това е второ падане на Кастро след като през 2001 г. припадна отново пред многохилядна публика. Тогава несменяемият от 1959-та година насам кубински държавен ръководител се пошегува, че е направил репетиция, защото искал да види как ще изглежда собственото му погребение.
Напоследък упорито се разпространяват слухове, че Фидел Кастро страда от енцефалопатия - хронична и постоянно прогресираща недостатъчност на мозъчното кръвообращение. Симптомите са бързо настъпваща умора, световъртеж и нестабилност при ходене. Лекуващият лекар на Кастро заявява, че пациентът му е абсолютно здрав.


Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Fidel-Kastro-preturpya-incident-na-mnogohilyaden-miting-2519
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.