Десерт със скариди донесе приз на готвачи | ||||||
| ||||||
Решихме да рискуваме с нещо нетипично, да комбинираме сладко и солено, топло и студено, обясни капитанът на тима Ивайло Димитров. Нивото на кулинарията в България се вдига, много млади хора идват в професията, коментира той. В индивидуалното класиране титлата "Готвач на годината 2011" грабна Петър Николов от София. Той впечатли журито със своето меню от лаврак с картофи, зелена салата и билков зехтин, патица с круши и гъби, брюле с джинджър, ягоди и капини. 7 отбора и 14 индивидуални състезатели премериха фантазия и умения в надпреварата за Националната кулинарна купа, която се проведе на 13 и 14 май в Международен панаир Пловдив. Националният изложбен център, община Пловдив и Съветът по туризъм са партньори на проявата, организирана от Българската асоциация на професионалните готвачи. За първи път в най-голямото кулинарно шоу в България беше включено и състезание по карвинг. Скулптори от плодове и зеленчуци правиха 8 майстори, а Мартин Струмин и Кристиян Занев взеха златни медали. Голямата награда в конкурса за филетиране на сьомга - пътуване до Норвегия, спечели Тихомир Янчев. Призьорите получиха своите грамоти и купи на специална церемония, чийто водещ беше Ути Бъчваров. "Без кулинарите няма как да се развие туризмът в България", заяви Андре Токев, един то най-известните български готвачи, който дойде да наблюдава състезанието през втория ден. Тогава се проведе кръгът "Гран при", наричан още "Черна кутия", защото участниците получават кашончета с продукти и трябва да направят ястия от тях като измислят рецептите в момента. |