Барелеф на Никола Алваджиев в Стария Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:34 / 27.10.2004Коментари ()1849
Барелеф на Никола Алваджиев - вдъхновения пловдивски летописец и автор на култовата "Пловдивска хроника", ще бъде открит в Стария град. Паметният знак е една от последните работи на наскоро починалия скулптор Петко Москов и е изграден с решение на Общинския съвет по инициатива и със средства на Гражданския клуб и Сдружение “Дъгата на Пловдив”.
Никола Алваджиев е роден на 11.09.1900 г. в Пловдив и целият му живот е посветен на родния град. Работи близо две десетилетия в пловдивската община, а от 1944 г. започва неговата литературна, историко-изследователска и публицистична дейност. Първата му книга е “В сенките на древния Пловдив”, последвана от “Паметта на един град”. Творбата на неговия живот “Пловдивска хроника” има три издания, последното е послучай 100-годишнината от рождението на автора. Също през 2000 г. е издадена и малкоизвестната му “Старинни черкви в Пловдив”, а синът му Станко Стоянов подари на Община Пловдив неизвестния досега ръкопис на Алваджиев “Произход на имената на улиците в Пловдив”. Сред съгражданите си приживе е известен също със своите статии, очерци, рецензии, изследвания, легенди, летописи и др. Негова е идеята за създаване на пловдивска иконна галерия. Удостоен е с орден “Кирил и Методий” І степен, с Почетния знак на Пловдив, носител на наградата “Пловдив” за литература. Посмъртно е обявен за Почетен гражданин на Пловдив.
Церемонията по откриването на паметника ще се проведе в петък, 29 октомври, от 11 ч. пред Етнографския музей. Кметът на Пловдив д-р Чомаков ще открие паметния знак.

Тази вечер от 19.00 ч в Културен център Тракарт актьорът Илия Секулов ще представи спектакъл по Никола Алваджиев в две части: "Легенди за Пловдив" и "Носталгична разходка".


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Barelef-na-Nikola-Alvadzhiev-v-Stariya-Plovdiv-2665
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.