Тест от 4 раздела върху 7 предмета на изпит за прием в гимназия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:23 / 27.10.2004Коментари ()1395
Министерството на образованието публикува проектонаредба и учебното съдържание за прием на ученици след 7 и 8 клас. В съдържанието на тестовете, които ще заменят досегашните изпити, ще бъдат включени теми от български език и литература, математика, история, география, биология, физика и химия. От образователното министерство уверяват, че материалът, върху който ще се правят тестовете, е същият, върху който досега бяха изпитите. "Неизбежно е включването на материал от предните класове, не бива родителите да се безпокоят, че това е едва ли не от 5-ти до 8-ми клас или от 5-ти до 7-ми клас всичко. Не е така. Програмите са основно върху материала от 7-ми клас", поясни пред БиТиВи Александър Лакюрски, Министерство на образованието и науката. Тестът ще се състои от 4 части със самостоятелна оценка за всяка от тях. Освен това ще има и обща оценка, която няма да е средно-аритметично от оценките за четирите раздела, а ще се изчислява въз основа на всички въпроси от теста. По този начин децата ще имат възможност да получат положителна оценка за целия тест, дори ако имат слаба на някои от неговите части. До класиране ще се допускат получилите най-малко тройка. Същевременно балът за езиковите гимназии ще се образува от удвоената обща оценка от теста, оценките за два от разделите и оценките по два предмета от удостоверението за завършен седми клас.
Според проектонаредбата училищата сами ще определят оценките от кои раздели на теста и от кои изучавани предмети да бъдат балообразуващи.
Предложенията са публикувани на интернет сайта на Министерството на образованието и науката. До 3 ноември се очакват мнения на родители и учители.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Test-ot-4-razdela-vurhu-7-predmeta-na-izpit-za-priem-v-gimnaziya-2676
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.