Трудовият пазар затворен за българи още 2 години?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:50 / 25.10.2011Коментари ()1366
©
Българите няма да имат свободен достъп до пазара на труда в ЕС поне още две години. Такива са предположенията на евродепутатите след вчерашното обсъждане на проекторезолюция, която призовава държавите членки на ЕС да разрешат на двете държави свободен достъп до трудовите си пазари. Документът ще се гласува днес - 25 октомври, съобщават от пресслужбата на Европейския парламент.

Депутатите от Европейската комисия по заетост и социални въпроси изразиха съжаление относно последните законодателни предложения в някои държави членки да се възобновят ограниченията за достъп до работни места.

В момента 10 държави имат такива ограничения като само Великобритания, Холандия и Белгия са потвърдили официално, че няма да разрешат на българите и румънците да работят свободно на тяхна територия до края на 2013 г., когато се очаква отново да преразгледат решението си. Останалите 7 държави - Германия, Ирландия, Франция, Италия, Люксембург, Австрия и Малта, тепърва ще изразят позицията си.

"Надявам се, че част от тези страни ще вдигнат тези бариери, защото населението в Западна Европа застарява и страни като Германия и Австрия определено ще имат нужда от работна ръка", каза евродепутатът Илиана Иванова (ГЕРБ).

Европейските държави, които прилагат някакви ограничения за работници от България и Румъния, трябва да уведомят Европейската комисия дали ще удължат действието им и да аргументират решението си. Те ще трябва да докажат, че икономическата ситуация наистина не им позволява да премахнат ограниченията.

Източник: в. "Монитор"



Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Trudoviyat-pazar-zatvoren-za-bulgari-oshte-2-godini-298922
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.