Американски учен твърди, че е открил Атлантида
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:15 / 15.11.2004Коментари ()1099
Вчера американският изследовател Робърт Сармаст заяви, че на 75 км от крайбрежието на Кипър е намерил Атлантида, съобщи Ройтерс.
Оглавяваната от Сармаст експедиция с помощта на сонар е разкрила, че в морето между Кипър и сирия, на километър и половина дълбочина се намира хълм с каменни постройки, обграден със стени и ровове.
Изследователят не разполага с веществени доказателства за находката, защото конструкцията е покрита с многометров слой тиня и за да се добере до нея, ще има нужда от втора експедиция.
През април 2004 г. Сармаст, който се интересува от търсенето на Атлантида още от дете, заяви, че след последните 10 изследвания е определил точното местонахождение на изгубения остров, намирайки 48 от 50-те описани от Платон географски характеристики. Освен това американецът взел предвид и резултатите от проучвания на израелски и руски учени, открили през 1989 г. участък от потъналата под вода земя.
Тайнствената Атлантида, потънала на дъното на морето, според описанието на Платон, приблизително през 9600 година пр. Хр., отдавна вълнува изследователите, които отдавна се опитват да я намерят. Потъналият остров е "намиран" в района на Азорските острови, Крит, Санторини, дори в Антарктика.


Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Amerikanski-uchen-tvurdi-che-e-otkril-Atlantida-3028
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.