Два пъти по-скъпи са доматите и краставиците в Пловдивско
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:19 / 06.08.2007Коментари ()1367
Два пъти по-скъпи са доматите и краставиците, произведени в Пловдивско тази година. Стопаните обесняват драстичния скок в цената с голямата суша и слабата реколта. Много от производителите са категорични, че догодина няма да сеят зеленчуци, защото въпреки завишените цени не могат да покрият разходите си.Ирина Манчева от село Строево гледа зленечуци повече от 40 години. Заедно със съпруга си обработват около 3 декара земя. Най-хубавите домати, произведени в семейното стопанство продават за 1.20 лева. Миналата година по това време цената на зеленчука е била наполовина, но реколтата била три пъти повече.

Ирина Манчева - производител село Строево:
"Колкото и да мъчим - пръкаме, поливаме и копаем, обаче с природата не можем да се борим. Все е било като всяко лято година лоша, но като тази незапомнима".

Стопаните предпочитат да стоят цял ден на пазара в с. Труд, отколкото да продадат на безценица продукцията си на прекупвачите. И дават пример с розовия домат, който на едро се изкупува за 1.40 лева, а по централните пловдивски тържища се предлага за 4 лева. Според хората на пазара на зеленчуци цари пълен хаос, сергиите са заляти от вносна стока, а най-потърпевши са малките производители:

Славка Шопова - производител село Труд:
"Никой нищо не ти дава... каквото можеш ти - спасяваш се!
Ирина Манчева:
"Така става - фалит сме. Мъчим се да произведем, каквото ядем това ни остава кяра".

От години пазарът в пловдивското село Труд е запазено място за хората, които изкарват прехраната си от няколко декара земя. Днес обаче половината сергии на тържището бяха празни. Стопаните са категорчни, че ако върви така до няколко години традиционното за региона производство на зеленчуци ще замре. Информацията е на BNT.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Dva-puti-po-skupi-sa-domatite-i-krastavicite-v-Plovdivsko-30424
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.