Над 40 тона болнични отпадъци са обезвредени от началото на годината в област Пазарджик
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:48 / 10.08.2007Коментари ()1229
Над 40 тона биологични и клинични отпадъци от здравните заведения на територията на област Пазарджик са обезвредени и третирани от началото на годината, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите. Това сочат обобщените данни от проверките на РИОСВ - Пазарджик в 17 лечебни заведения на областта през седмицата.

Екоекспертите провериха и дали болниците са изготвили програми за управление на дейностите с отпадъци, дали са ги класифицирали правилно, имат ли разрешение за временното им съхранение и договор с фирма за транспортирането и обезвреждането им.

70% от лечебните заведения са изпълнили тези изисквания.На останалите са направени предписания в кратки срокове да ги приведат в съответствие с изискванията на екологичното законодателство. На територията на РИОСВ - Пазарджик няма инсталации за изгаряне на болнични отпадъци. Те се обезвреждат в автоклав /комбинирана система за дезинфекция и стерилизация на инфекциозни болнични отпадъци/. Разрешение за извършване на дейности с този вид отпадък със срок до 15. 11. 2011 г. има операторът на съоръжението "МЛ - България" АД. 17 многопрофилни болници, диагностично-консултативни центрове и центрове за спешна медицинска помощ в Пазарджик, Велинград, Панагюрище, Септември и Белово са сключили договор с дружеството за транспортиране и обезвреждане на болничните отпадъци. От началото на 2007 г. в автоклава са обезвредени и предадени за третиране над 35,5 тона клинични отпадъци. След обезвреждането те се раздробяват и транспортират до общинското сметище. Биологичните болнични отпадъци - над 900 килограма, са транспортирани от "МЛ - България" АД за изгаряне в инсинератора на Александровска болница в София. Информацията е на агенция "Фокус".


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Nad-40-tona-bolnichni-otpaduci-sa-obezvredeni-ot-nachaloto-na-godinata-v-oblast-Pazardzhik-30621
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.