Трикове с фактури крият скок на тока
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:02 / 13.08.2007Коментари ()2163
Енергото се опитва да прикрие над 21-процентния скок на цената на тока за фирми с неясни фактури, сигнализираха вчера пловдивски бизнесмени. Те пропищяха от хитрината на EVN, след като получиха документите за дължимите суми за юли в началото на август. За разлика от старите фактури, в новите сметките са написани без ДДС. За да се разбере колко ток общо сме изразходвали през юли, трябва да смятаме половин час.

Необходимо е да се сумират на ръка цената за еленергия, цената за мрежа, акцизът и ДДС, за да се изчисли точната сума. В старите фактури, които получавахме до миналия месец, всичко беше ясно написано. Сега с неразбираемите документи EVN се опитва да прикрие скока на цената за фирми от 14 на 17 стотинки на киловат, твърдят фирмаджиите.
Реалното увеличение на цената на еленергията за бизнес клиенти от 1 юли не беше обявена никъде официално. И сега в сайта на EVN бизнесът трудно се ориентира по колко точно се таксува един киловатчас електроенергия. За да се разбере крайната цена, трябва да се погледне първо в страницата на "EVN България Електроснабдяване".

Там става ясно, че цената за енергия ниско напрежение при измерване по една скала е 0,08928 лв. След това в страницата на "EVN България Електроразпределение" се вижда, че цената за пренос е 0,05151лв. Двете цени се сумират, към тях се прибавя обявеният акциз от 1 лев на мегаватчас и ДДС. Едва тогава става ясно, че старата цена от 0,14 лв. с ДДС е скочила на 0,17 лв. с ДДС.

При последното увеличение новите цени са определени от регулатора без ДДС, затова така са изписани и в нашите фактури. Щом това е неудобство за клиентите, ще се наложи да сменим софтуера, но това ще отнеме поне няколко месеца, оправдаха се от Енергото. Информацията е на вестник "Стандарт".



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Trikove-s-fakturi-kriyat-skok-na-toka-30704
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.