Захари Георгиев: Електронното управление ще ограничи административният произвол
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:17 / 13.08.2007Коментари ()1723
© plovdiv24.com
По инициатива на пловдивския народен представител от КБ и делегат на Интерпарламентарната асоциация за информационни технологии (IPAIT) Захари Георгиев и под патронажа на председателя на Народното събрание Георги Пирински, под тепетата се проведе форум, организиран от Агенцията за ускорено регионално развитие и Интернет общество-България с техническото съдействие на МОБИ2 ООД. Участниците дискутираха по темата „УЕБ базирани решения в политиката, администрацията и бизнеса" и обсъдиха провеждането у нас през 2008 г. на VІ-та асамблея на петдесетте държави, членки на IPAIT. За повече подробности потърсихме инициатора Захари Георгиев.

-В обръщението си, по време на е-форума в Пловдив казахте, г-н Георгиев, че няма политическа воля за прозрачност в управлението. Защо толкова системно говорите за прозрачност в управлението и как приложението на уеб технологиите може да реши този проблем?

-От край време има противостоене между управляващи и управлявани. То напоследък се засилва, защото последните все повече осъзнават, че данъците, които плащат те самите са за това, за да бъдат по-сигурни, да бъде развивана територията, на която живеят и да бъдат нормални услугите, които получават от управляващите. Затова така системно се повтарят действията ми в посока за използването на информационните технологии в управлението. Някога вестите, информацията, са се носили от гълъби, вестоносци с коне и всичко е ставало бавно. Това, което днес става за части от секундата, тогава се е случвало за седмици, месеци, понякога и години. Дали хората са станали по-добри от тогава, това е голяма въпросителна.

-Защо управляващите се противят на прозрачността или поне нямат желание да работят в тази посока?

-Когато се въведат тези форми на публичност на управлението и всеки може във всеки момент да види какво върши онзи, когото сме избрали да ни управлява, нещата се променят. Тогава става ясно как работи администрацията, колко бързо се движат преписките, как се разпореждат с общинската собственост, на кого и как се продава и какви инвестиции се правят. Така пада онази тайнственост, която забулва някои от действията на управниците и обикновеният човек вече няма да си мисли, че поради голяма заетост те нямат време да свършат всичко. Електронното управление ограничава административния произвол, корупционните практики на ниско и средно административно равнище и особено важно - местните политици излизат на светло. Пред погледа на избирателите общинските съветници, ще взимат решения не само в зависимост от своята политическа сила, съвест или личен интерес, но и пред погледа на съгражданите си.

-Съветниците от Коалиция за Пловдив предложиха излъчването на заседанията на общинския съвет в на живо в мрежата... Ще продължи ли тази инициатива и от кого зависи това?

-Живот и здраве, магарето си в калта няма да оставя. Електронният форум стана уникално събитие в държавата заради възможността да се излъчва директно в интернет едно събитие на базата на флаш технология. Запознатите с информационните технологии знаят, че уеб базирането позволява без много инвестиции, средства и техника да се пусне в мрежата сигнал и да го гледат милиони хора по целия свят по едно и също време без специално инсталирани програми. 99 на сто от съществуващите персонални компютри в света могат да направят това. Съпротивата на общинските съветници, все едно от коя политически представена сила, е разбираема в логиката на съпротивата на властта, защото общинският съвет е нейн елемент. Но това не неглижира ролята на съветниците от левицата, които предложиха две решения - да се възложи на кмета да разработи проект и да сключи договори за извършване на няколко електронни услуги за гражданите, които могат да се извършват без присъствие на място и второто - да се излъчват заседанията без ограничения от коя медия. Тази дейност не просто трябва да продължи, тя трябва да се разшири - да могат да надникнат хората в работата на комисиите при обсъждане на важни въпроси. Направеното от нас е с малкото финансови възможности на една политическа партия, каквато е БСП и в рамките на 10 хил. лв. реализирахме програмно и технически предаването на сесията.

-Кога това ще стане практика?

-В близките няколко седмици или месец ще започне постоянно излъчване по този, да го наречем, канал. Оптимист съм и в по-нататъшното взаимодействие с други информационни канали. На форума Евгений Тодоров беше един от малкото хора, занимаващи се с телевизия, който потвърди: „Това е бъдещето на телевизията!". Когато предаването върви по интернет може да го излъчи всеки, което пести много труд и средства. Това е директен поглед на гласоподавателите върху думите, жестовете, мимиките и гласуванията на избраниците им.

-Чуха се гласове, загрижени за стойността на журналистическия труд, присъствието ни щяло да избледнее. Как ще коментирате това?

-Днес сме свидетели как се избират и коментират новини, а не как се представят новините като факти. Просто сега с всякакви „изразни" средства се цели определен и търсен ефект, а не се информира безпристрастно аудиторията. С навлизането на технологиите журналистите ще имат възможност да работят по-професионално в аналитичната и коментарна част на журналистиката, защото фактите вече ще са известни. Струва ми се това ще дава много по-голяма тежест, отколкото да представяш новини, за които хората знаят, че не са тези фактите, на които често те самите са очевидци.

-Това е само едната страна от практическата полза от навлизането на информационните технологии, казахте на форума. Коя е другата?

-В бита хората трябва да могат по определени информационни канали да получават информация, необходима всеки ден и месец, имам предвид комуналните дейности - ел. енергия, вода, телефони, данъци, други такси и услуги, които консумираш и плащаш. Поколението в активната възраст и младите са на ти с подобна техника и няма да имат затруднения с ползването на такава система. А въвеждането й предполага работни места на удобни точки в града, така че и онези, които са без РС да могат да се обслужат. Това според моите разбирания е изключително в прерогативите на местната власт. Вярно е, че някои от фирмите са частни, но общината е тази, която може да ги мобилизира, да ги събере на една маса и да постави условието си - искаме да вървим в тази посока, защото гражданите на Пловдив заслужават това облекчение във всекидневието си. И когато има подобно разбиране от тези, които управляват, това може да се реши в рамките на не повече от две години. Затова говорих за политическата воля - онези, които управляват трябва да впрегнат в служба на хората достиженията на технологиите. Немислимо е вече да се трошат време и нерви с немарата на чиновниците и да се сблъскваме непрекъснато с корупционни практики. По-добре е да използваш спестеното време за четене, театър, опера, отдих, защото с начина на живот, който ни се вменява от тези, които държат юздите на властта, се превръщаме в манипулирани човечета, които загубват човешкия си облик.

-Съпротивата ще е огромна...

-Има ли воля, съпротивата ще се преодолее! Моята амбиция е, това, което показахме в пловдивския общински съвет, да се случва не само тук. Водили сме разговори с председателя на Народното събрание да търсим възможност новите технологии да навлязат и в работата на парламента. Сигурен съм, че за това мислят и в международните институции.

-На е-форума в Пловдив беше направена констатация, че 1/3 от общините у нас нямат собствен сайт, онези, които са изработили общинска web-страница рядко актуализират изнесената информация.

-Това е факт, влизам редовно за информация в различните страници на община Пловдив. Повече от четири месеца в сайтовете на половината от районите няма никаква нова информация, а всеки ден нещо се случва, нали? В официалния сайт на общината и в останалите на районните кметства близо месец няма новини. Да не говорим, че има автоматизирани системи за следенето състоянието на уеб страниците, които сигнализират управленеца, ръководителя, началника всеки ден как се поддържа сайта му! Някой ще каже отпуски, ама за какви отпуски говорим в ерата на информационните технологии? Информацията може да се въвежда дори да си на другия край на земята!

-През 2008 г. VІ-та асамблея на петдесетте държави, членки на IPAIT, ще се проведе в България. Подробности?

-Домакин ще е столицата София, но в Пловдив можем да изнесем едно от заседанията. Срещна подкрепа и идеята ми да се организира в рамките на Международния панаир в Пловдив едно специализирано изложение по практическо приложение на информационните технологии в управлението, парламентарната дейност, изпълнителната власт, безнеса. VІ-та асамблея ще бъде в началото на месец юни следващата година. Надяваме се да привлечем в IPAIT и нови страни членки, а водещите компании от цял свят да дойдат в Пловдив, за да покажат какво разработват. Това ще даде тласък в развитието и прилагането на информационните технологии във всекидневието, а от друга страна ще можем да рекламираме пред всички тези страни нашата държава.

-Плановете ви няма ли да се провалят, ако станете кмет на Пловдив, г-н Георгиев? Какво ще стане с вашите инициативи и с питанията ви по въпроси на пловдивчани?

-За мене беше изключително полезно да бъда в институциите, от които зависи фунционирането на държавата и на отделните общини. Да се запозная с хората, от които зависи придвижването и решаването на проблемите. Но за мене много повече ми се иска да живея в Пловдив и ако мога да бъда полезен на града, това да е тук.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Zahari-Georgiev-Elektronnoto-upravlenie-shte-ogranichi-administrativniyat-proizvol-30724
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.